Kilépés a moratóriumból és a moratóriumos tartozás rendezése

Hogyan hat a moratórium igénybevétele a szerződésemre?

A fizetési moratórium alatti időszakban is kamatozik a fennálló tőketartozás. A havi törlesztő ugyanakkor a moratóriumot követően nem emelkedhet, megegyezik a moratórium elrendelésekor számítottal. Így a hitele terheit a moratórium úgy csillapítja, hogy időben „elnyújtja” a törlesztést.

 

  • Lakáskölcsön esetén: a futamidő meghosszabbodik úgy, hogy a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt évente egyenlő részletekben kell majd visszafizetnie a moratórium alatt felgyűlt összeget.

 

  • Áthidaló kölcsönök esetén: az áthidaló kölcsön lejárata meghosszabbodik a megtakarítások megfizetésének az idejével, amelyeket a moratórium alatt nem fizetett meg, majd a kiutalási időszak végét követően a moratórium alatt felgyűlt kamatokat és díjakat kell visszafizetnie. (Az ezt követő lakáskölcsön törlesztési időszak hosszát a moratórium igénybevétele nem befolyásolja.)

 

Az alábbi linkekre kattintva, infografikáink segítségével egyszerűen áttekintheti a moratórium igénybevételének hatását hitelszerződésére:

 

Mit jelent ez?

Az MNB júniusi Stabilitási jelentésében az alábbi konkrét példán keresztül mutatta be a moratórium hatását:

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek 15 milliónyi tőketartozása és 20 évnyi futamideje volt hátra lakáshiteléből. A lakáshitelének kamata 5%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. áprilisától 2022. június végéig) volt.

Az összes tartozása a moratórium után 18 millió Ft lesz, azaz 3 millió Ft-tal több és futamideje összesen 56 hónappal, azaz több, mint 4,5 évvel hosszabbodik meg. (Forrás: Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtóközleménye)

 

Hogy néz ki ez egy áthidaló kölcsön esetében?

 

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek az 824-es módozatú áthidaló kölcsönéhez kapcsolódóan 12,9 millió forint volt a teljes visszafizetendő összege és 174 havi (14,5 évnyi) futamideje volt hátra lakáshiteléből. Az áthidaló kölcsön kamata 5,9%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. áprilisától 2022. június végéig) volt.

Az összes tartozása a moratórium után 15,1 millió Ft lesz, azaz 2,2 millió Ft-tal több és futamideje összesen 62 hónappal, azaz több, mint 5 évvel hosszabbodik meg.

 

Miért érdemes kilépnem a moratóriumból?

A moratóriumban maradásnak hosszú távú hatásai lehetnek hitelére, ezért csak abban az esetben ajánljuk Önnek, ha aktuális élethelyzete alapján ez valós segítséget jelent. Amennyiben jelenleg igénybe veszi a fizetési moratóriumot, a döntéshez érdemes átgondolnia az alábbiakat.

 

1. A visszafizetendő tartozás összege megnő

A moratórium alatt esedékes tőke, kamat és díj megfizetésének kötelezettségét a jogszabály nem törli el, csupán elhalasztja. A moratórium lejártát követően újraindul a hitel fizetése, és a hosszabb futamidő miatt több kamatot és díjat kell megfizetnie.

 

2. A hitele futamideje megnő

Mivel az eredeti törlesztőrészlete a moratórium miatt nem lehet nagyobb, mint a moratórium kezdetén volt, így a futamidő meghosszabbításával tudja megfizetni a felhalmozott tartozását.

 

3. A futamidő növekedése a moratórium idejénél hosszabb is lehet

Mivel a moratórium alatt felgyűlt összeget is meg kell fizetnie ezért a moratóriumban töltött időszaknál hosszabb idővel nő meg a futamideje.

 

A fizetési moratórium alatti időszakban is a fennálló tartozás ugyanúgy kamatozik tovább azzal, hogy a moratórium alatt meg nem fizetett összegek nem kerülnek tőkésítésre, azaz további kamat nem számolható fel rá. A futamidő megnyújtása és az egyenletes törlesztés ugyanakkor azt is jelenti, hogy Ön tovább használja a felvett hitel összegét, ami miatt összességében több pénzt kell visszafizetnie.

A további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési moratórium miatt tovább növekedjen a visszafizetendő tartozása és a futamidő még hosszabbá váljon.

Ha anyagi helyzete megengedi, javasoljuk, hogy lépjen ki a moratóriumból!

Hogyan tudok kilépni a moratóriumból?

Bármikor kérheti a hiteltörlesztés folytatását. Ehhez kérjük, jelezze felénk továbbfizetési szándékát, az alábbi elérhetőségeink egyikén:

  • Fundamenta WebBankár: A belépés után a jobb felső sarokban boríték ikon >> Új üzenet írása >> Tárgy: Fizetési moratórium: Kérem a hiteltörlesztés folytatását
  • fundamenta.hu/kapcsolatÍrjon nekünk! >> Ügyfél vagyok >> Fizetési moratórium: Kérem a hiteltörlesztés folytatását
  • Telefonos ügyfélszolgálat 06 1 411 8181 >> 9 menüpont
  • Ügyfélpont: Budapest, 1123 Alkotás utca 55-61.

 

Jelzése feldolgozását követően, e-mailen küldünk visszaigazolást ennek megtörténtéről. Ha a továbbfizetési szándékáról a tájékoztatása az adott hónap 25-éig beérkezik hozzánk az aktuális törlesztőrészletekre a csoportos beszedést a következő hónaptól újra elindítjuk (amennyiben van érvényben lévő csoportos beszedési megbízása).

Felhívjuk figyelmét, hogy a tájékoztatás beküldését megelőzően elmaradt törlesztőrészleteket  visszamenőlegesen nem szedjük be!

Még nem regisztrált a WebBankár szolgáltatásra? A linkre kattintva megteheti! Regisztrálok a WebBankárba

Miért éri meg soron kívül rendeznem a felgyűlt tartozásomat?

A moratórium miatt felgyűlt összeg egy részének, vagy egészének díjmentesen biztosított rendezésével jelentősen csökkentheti a moratórium miatt keletkezett többlet fizetendő összeget, illetve rövidítheti a futamidő meghosszabbodás mértékét. A rövidebb futamidő továbbá azt jelenti, hogy – teljes tartozás rendezése esetén – nem merül fel többlet kamat fizetési kötelezettség a moratóriumot követő időszakban.

A befizetett összeget a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény, valamint az Áthidaló- és Lakáskölcsön Szerződés Általános Feltételekben, illetve az Áthidaló kölcsönök előtörlesztéséről magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére szóló tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően számoljuk el.

Javasoljuk, hogy ha anyagi helyzete megengedi, rendezze soron kívül a moratórium alatt felgyűlt tartozását!

Mit kell tennem, ha rendezni akarom a felgyűlt tartozásom?

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámra indított befizetéssel bármikor részben vagy egészben rendezheti a moratórium alatt felgyűlt tartozását. A moratóriumhoz kapcsolódó összegek rendezését díjmentesen biztosítjuk.

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámot megtalálja a WebBankár rendszerünkben, az éves számlakivonatokon, illetve a hitelszerződésében, vagy telefonos ügyfélszolgálatunknál is tájékozódhat.

 

A moratórium miatt felhalmozódott összeget rendezheti az alábbi módokon, attól függően, hogy természetes, vagy nem természetes személy, illetve milyen típusú hitellel rendelkezik:

 

Természetes személyek esetén:

 

 

Nem természetes személyek esetén:

 

  • Banki átutalással: Közlemény: „Moratórium összeg”

FONTOS! A felhalmozódott összeg részben vagy egészben történő rendezése nem jelenti egyben a moratóriumból való automatikus kilépést is.

Még nem regisztrált a WebBankár szolgáltatásra? A linkre kattintva megteheti! Regisztrálok a WebBankárba

További tudnivalók a soron kívüli rendezésről

2018. október 17. előtt kötött, állami támogatással érintett szerződések esetén:

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a soron kívüli befizetés a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a 2018. október 17-e előtt kötött, állami támogatásra jogosult szerződések esetében a szerződésben rögzítetthez képest kisebb összegű állami támogatás igényléssel járhat együtt, tekintettel arra, hogy a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 22. § (1) bekezdése értelmében állami támogatásként egy szerződésre az adott megtakarítási évben a megtakarításként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban hetvenkétezer forint igényelhető.

 

Így bár az igényelhető állami támogatás kevesebb lehet, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

 

2018. október 25. után kötött, bónusszal érintett szerződések esetén:

 

Amennyiben 2018. október 25. napját követően kötött kamat-, vagy megtakarítási bónusz ügyfélkedvezményre (továbbiakban együtt: bónusz) jogosult lakás-előtakarékossági szerződéséhez kapcsolódóan vett igénybe azonnali áthidaló kölcsönt, vagy áthidaló kölcsönt:

 

  • 2022. június 30-ig biztosítjuk, hogy amennyiben akár részben, akár egészben soron kívül rendezi a fizetési moratórium során felhalmozódott összeget, Önt nem éri bónusz veszteség, a moratóriumos elmaradás rendezésének erejéig jóváírjuk szerződésén a módozatának megfelelő mértékű bónusz összegét is.

 

  • Amennyiben 2022. június 30. napját követően soron kívül rendezi akár részben, akár egészben a moratórium során felhalmozódott összeget, úgy az Üzletszabályzatban és az akciós feltételekben foglalt eredeti bónusz jóváírási feltételek figyelembevételével kerülhet jóváírásra a bónusz. Így bár bónusz veszteség érheti, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

 

  • Amennyiben nem kívánja soron kívül rendezni a moratórium alatt felhalmozódott összegeket akár részben, akár egészben, úgy a moratóriumot követően, további szerződésszerű teljesítés esetén a bónuszt az Üzletszabályzatban, a kapcsolódó akciós feltételekben, illetve kölcsönszerződésében foglaltaknak megfelelően jóváírjuk szerződésén.

 

Hol találok további információt a moratóriumról?

A moratóriumról bővebb tájékoztatást ide kattintva talál.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet Személyi Bankáránál vagy telefonos ügyfélszolgálatunkon a 06 1 411 8181-es telefonszámon.

Mi a véleménye a honlapról?

Kérjük, ossza meg véleményét a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!