Fontos tudnivalók a moratóriumról

A fizetési moratórium egy jogszabály által 2022. december 31-ig biztosított lehetőség, ami az adós részére fizetési haladékot biztosított. Célja az volt, hogy átmenetileg csökkentse a hiteltörlesztés terheit, így mérsékelje a koronavírus világjárvány okozta negatív hatásokat.

FONTOS!
A moratórium befejezését követően, 2023. január 01-től a hitel törlesztését ismét el kell kezdeni!

Felhívjuk figyelmét, hogy ha Önnek a moratóriumot megelőzően felgyűlt tartozása volt, az nem évült el, és a moratórium lejártát követően, egyösszegben esedékessé válik.

Amennyiben úgy látja, hogy a moratórium lejártát követően fizetési nehézségei léphetnek fel, lehetősége van fizetéskönnyítés igénybevételére, melyről bővebb információt a Fizetési nehézségek kezelése oldalunkon talál. A legfontosabb ilyen esetben, hogy mihamarabb, lehetőleg még a fizetési késedelmet megelőzően jelezze problémáját felénk elérhetőségeinken, hogy közösen megoldást tudjunk találni az Ön számára.

A moratórium igénybevételének hatása a hitelszerződésre

A visszafizetendő tartozás összege megnő

A moratórium alatt esedékes tőke, kamat és díj megfizetésének kötelezettségét a jogszabály nem törölte el, csupán elhalasztotta. A moratórium lejártát követően újraindul a hitel fizetése, és a moratórium alatt meg nem fizetett kötelezettségek mellett a hosszabb futamidő miatt több kamatot és díjat is meg kell fizetnie.

A hitele futamideje megnő

Mivel a törlesztőrészlete nem lehet nagyobb, mint a moratórium kezdetekor volt, így a futamidő meghosszabbításával tudja megfizetni a felhalmozott tartozását.

A futamidő növekedése a moratóriumban töltött időnél hosszabb is lehet

Mivel a moratórium alatt felgyűlt összeget is meg kell fizetnie ezért a moratóriumban töltött időszaknál hosszabb idővel nőhet meg a futamideje.

Az alábbi képekre kattintva, infografikáink segítségével egyszerűen áttekintheti a moratórium igénybevételének hatását hitelszerződésére:

Azonnali áthidaló
kölcsön esetén

Áthidaló kölcsön
esetén

Lakáskölcsön
esetén

Moratóriumos tartozás soron kívüli rendezése

A moratórium igénybevételének hosszú távú hatásai lehetnek hitelére. A moratórium miatt felgyűlt összeg egy részének, vagy egészének díjmentesen biztosított rendezésével jelentősen csökkentheti a moratórium miatt keletkezett többlet fizetendő összeget, illetve rövidítheti a futamidő meghosszabbodás mértékét.

Javasoljuk, hogy ha anyagi helyzete megengedi, rendezze soron kívül a moratórium alatt felgyűlt tartozását!

A befizetett összeget a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény, valamint az Áthidaló- és Lakáskölcsön Szerződés Általános Feltételekben, illetve az Áthidaló kölcsönök előtörlesztéséről magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére szóló tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően számoljuk el.

Mit kell tennem, ha rendezni akarom a felgyűlt tartozásom?

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámra indított befizetéssel bármikor részben vagy egészben rendezheti a moratórium alatt felgyűlt tartozását. A moratóriumhoz kapcsolódó összegek rendezését díjmentesen biztosítjuk.

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámot megtalálja a WebBankár rendszerünkben, az éves számlakivonatokon, illetve a hitelszerződésében, vagy TelefonBankárunknál is tájékozódhat.

A moratórium miatt felhalmozódott összeget az alábbi módokon rendezheti:

Természetes személyek esetén:

 • Bankkártyás befizetéssel
 • Fundamenta WebBankárban: (áthidaló kölcsönök esetén) Ügyintézés menüpont >> Szerződéseim >> Befizetés
 • Banki átutalással: Közlemény: „Moratórium összeg”

 Nem természetes személyek esetén:

 • Banki átutalással: Közlemény: „Moratórium összeg”

Még nem regisztrált a WebBankár szolgáltatásra? A linkre kattintva megteheti! Regisztrálok a WebBankárba

További tudnivalók a soron kívüli rendezésről

2018. október 17. előtt kötött, állami támogatással érintett szerződések esetén:

 • A soron kívüli befizetés a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a 2018. október 17-e előtt kötött, állami támogatásra jogosult szerződések esetében a szerződésben rögzítetthez képest kisebb összegű állami támogatás igényléssel járhat együtt, mivel a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 22. § (1) bekezdése értelmében állami támogatásként egy szerződésre az adott megtakarítási évben a megtakarításként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban hetvenkétezer forint igényelhető.

Így bár az igényelhető állami támogatás kevesebb lehet, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

 

2018. október 25. után kötött, bónusszal érintett szerződések esetén:

Amennyiben 2018. október 25. napját követően kötött kamat-, vagy megtakarítási bónuszra (továbbiakban együtt: bónusz) jogosult Lakásszámlájához kapcsolódóan vett igénybe azonnali áthidaló kölcsönt, vagy áthidaló kölcsönt:

 • Abban az esetben, ha soron kívül akár részben, akár egészben rendezi a moratórium során felhalmozódott összeget, úgy az Üzletszabályzatban és az akciós feltételekben foglalt eredeti bónusz jóváírási feltételek figyelembevételével kerülhet jóváírásra a bónusz.

Így bár bónusz veszteség érheti, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

Gyakori kérdések

 • Amennyiben a hitelügyletem több szerződésből áll, vagy több hitelügyem van, fizethetem-e tovább csak az egyiket?

  Akár több hitelügylete van, akár a hitelügylete több szerződésből áll (pl. egy lakáskölcsönből és egy áthidaló kölcsönből), lehetősége van hitelügyletenként, vagy a hitelügyletbe tartozó szerződésenként külön-külön rendelkezni a fizetési moratórium igénybevételéről. Az adott szerződésre vonatkozó rendelkezése érvényes a kapcsolódó betéti szerződés(ek)re is.
 • Ha nem jelzem, hogy fizetném tovább átutalással a havi törlesztőrészletemet, de havonta mégis átutalom a szerződés szerinti havi törlesztőrészletet, akkor mi történik?

  Ha átutalással megfizeti a havi törlesztőrészletét, az automatikusan azt jelenti, hogy adott törlesztőrészletre vonatkozóan a fizetési moratóriumot nem kívánta igénybe venni, ehhez nem szükséges külön nyilatkozatot tennie.
 • Honnan tudom, hogy mennyi a havonta esedékes hitel törlesztőrészletem pontos összege?

  hitelszerződésében megtalálja a havonta esedékes hitel törlesztőrészlete pontos összegét, vagy a TelefonBankárunk (06 1 411 8181) segítségét is kérheti.
 • Miért érdemes kilépnem a moratóriumból?

  A fizetési moratórium alatti időszakban a fennálló tartozás ugyanúgy kamatozik tovább, a moratórium alatt meg nem fizetett összegeket a moratóriumot követően vissza kell fizetni, de úgy, hogy azok már nem kerülnek tőkésítésre, azaz további kamat nem számolható fel rá. A futamidő megnyújtása és az egyenletes törlesztés továbbá azt jelenti, hogy Ön tovább használja a felvett hitel összegét, ami miatt összességében több pénzt kell visszafizetnie.

  A moratóriumból történő kilépés után, a további rendszeres törlesztéssel elkerülheti, hogy a fizetési moratórium miatt tovább növekedjen a visszafizetendő tartozása és a futamidő még hosszabbá váljon.
 • Mikortól vonják le csoportos beszedéssel a hitelem törlesztőrészleteit, miután jelzem a továbbfizetési szándékomat?

  Amennyiben tájékoztatása az adott hónap végéig beérkezik hozzánk, úgy a csoportos beszedést a következő hónaptól indítjuk.
 • Mit tegyek, ha ki szeretnék lépni a moratóriumból?

  Ha Ön jelenleg nem fizeti a törlesztőrészleteit, azonban a továbbiakban fizetni szeretné hitelét, kérjük, jelezze felénk továbbfizetési szándékát, az alábbi lehetőségek egyikén:

  - A fundamenta.hu oldalon (Kapcsolat >> Írjon nekünk!/Ügyfél vagyok űrlap)
  WebBankár szolgáltatásunkban
  - TelefonBankárunknál (06 1 411 8181)
  -Ügyfélpontunkon (1123 Budapest, Alkotás utca 55-61.)

  A továbbfizetési szándékot az adós és az adóstárs is jelezheti felénk.
 • Van arra lehetőségem, hogy csak a hitelügyem megtakarítási részét fizessem havonta, az Azonnali Áthidaló Kölcsön vagy Áthidaló Kölcsön kamatát azonban nem?

  Nem, erre nincs lehetősége. Ön a hitelügyére vonatkozóan jelezheti igényét, hogy az eredeti szerződési feltételek szerint szeretne a jövőben is teljesíteni, amely rendelkezése egyben a hitelügyhöz kapcsolódó betéti szerződés(ei)re is vonatkozik.

  Vagy az eredeti szerződési feltételek szerint a Lakásszámla megtakarítási részét is fizeti az Azonnali Áthidaló Kölcsön vagy Áthidaló Kölcsön kamataival együttvagy él a fizetési moratórium adta lehetőséggel és nem fizeti sem a megtakarítási részt, sem pedig az kölcsön kamatait. Ez utóbbi esetben a megtakarítás idő meghosszabbodik, anélkül, hogy ez az állami támogatás/megtakarítási bónusz/kamatbónusz elvesztésével járna.
 • Kell a jogosultságomat igazolnom?

  Nem, a jogosultság igazolására nincs szükség, de csak abban az esetben élhet a moratórium lehetőségével 2022. augusztus 1-től, ha 2022. júniusában is igénybe vette, és 2022. július 31-ig nyilatkozott róla, hogy továbbra is élni kíván vele.

   
 • 1. Általános kérdések a moratóriumról

  • Ha igénybe vettem a fizetési moratóriumot, hogyan kell visszafizetnem a felhalmozódott kötelezettségeimet?

   A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kötelezettségeket a moratóriumot követően az esedékes törlesztőrészletekkel együtt, részletekben kell megfizetnie úgy, hogy a törlesztőrészletek mértéke a moratórium lejáratát követően sem növekedhet.

   Ez azt jelenti, hogy a jövőben esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő fizetési kötelezettség összege együtt nem haladhatja meg az eredeti, szerződés szerinti törlesztőrészlet összegét.
  • Hol találom az Adatkezelési Tájékoztatót?

   A honlapunkon IDE kattintva érhető el Adatkezelési Tájékoztatónk.
  • Mi történik Áthidaló Kölcsön vagy Azonnali Áthidaló Kölcsön esetében a szerződésemhez kapcsolódó állami támogatással/megtakarítási bónusszal/kamatbónusszal, ha éltem a fizetési moratórium lehetőségével?

   A fizetési moratórium az áthidaló kölcsönre és a kombinált kölcsönnel érintett lakás-takarékpénztári betételhelyezésre is vonatkozott, mivel a fizetési moratórium kiterjed a lakás-takarékpénztárak által nyújtott lakás- és áthidaló kölcsönökre is. Ezekben az esetekben a megtakarítási idő meghosszabbodik, anélkül, hogy ez az állami támogatás/megtakarítási bónusz/kamatbónusz elvesztésével járna.
  • Milyen hatása van az Azonnali Áthidaló, illetve Áthidaló kölcsönszerződésemre, ha már a moratóriumos időszakot megelőzően is volt elmaradásom?

   Önre is érvényesek az előző pontban részletesen kifejtett hatások, azzal a különbséggel, hogy a kiutalást követően a korábbról, a moratórium előtti időszakból felgyűlt tartozását tőkésítjük (a moratórium alatt felhalmozódott tartozás viszont nem tőkésíthető). Ez azt jelenti, hogy ezentúl ez az összeg is a fennálló tőketartozását növeli, mely után az esedékes kamatokat meg kell fizetnie.

   Mivel a fennálló tőketartozásának az összege emelkedik a moratórium előtt meg nem fizetett tartozás összegével, ezáltal a havonta fizetendő kamat összege is nő. Azonban a törlesztőrészletének összege nem haladhatja meg a jogszabályi rendelkezés alapján a moratóriumot megelőző mértéket, így a havonta érkező befizetéséből kisebb összeg fordítható a moratórium alatt felgyűlt tartozásai megfizetésére, ezáltal meghosszabbodik a moratóriumos kötelezettség teljesítésének időszaka. A hátralékkal megnövelt tőkeösszeg miatt a lakáskölcsön törlesztő részletek darabszáma, valamint a lakáskölcsön futamideje is nőni fog.
  • Minden díjra vonatkozott a fizetési moratórium?

   Nem, kizárólag a hitelszerződéséből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére vonatkozott a moratórium. Ha Ön a hitelszerződése vonatkozásában 2020. március 18-át követően, díjköteles szolgáltatást (pl. szerződés módosítás) vett igénybe, a felmerülő díjat a fizetési moratórium alatt is meg kellett fizetnie.
  • Mit jelent a fizetési moratórium?

   A fizetési moratórium egy jogszabály által biztosított lehetőség, mely alapján az adós fizetési haladékot kapott. Ezzel átmenetileg csökkentette a hiteltörlesztés terheit, így mérsékelte a koronavírus világjárvány okozta negatív hatásokat.
 • Ugyanannyi pénzt kell majd visszafizetnem a moratóriumot követően, mintha végig fizettem volna a havi törlesztőrészleteket?

  Nem. A moratórium a törvény alapján fizetési halasztást jelent. A moratórium időszaka alatt a felvett hitel a szerződéses kondíciókkal továbbra is kamatozik. A moratórium idejére eső kamatot nem tőkésítjük, viszont a teljes visszafizetendő összeget növelni fogja. A moratórium alatt így felhalmozódó kötelezettség a futamidő meghosszabbodásához vezet.
 • 2. Moratóriumos tartozás és rendezése

  • Fizethetek magasabb törlesztőrészletet havonta, hogy rendezzem a moratóriumos összegeket?

   A moratórium alatt felhalmozódott, meg nem fizetett kötelezettségek rendezésére két lehetőség áll rendelkezésre, a felhalmozott kötelezettség egyösszegű rendezése vagy havi, a törlesztőrészletet meghaladó többlet befizetések teljesítése.
  • Havi részletekben szeretném rendezni a moratóriumos tartozásomat. Hogyan tehetem ezt meg?

   A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámra bármikor, akár havonta is díjmentesen indíthat befizetést, így részletekben is rendezheti a moratórium alatt felgyűlt összeget.

   A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámot megtalálja a WebBankár rendszerünkben, az éves számlakivonatokon, illetve a hitelszerződésében.

   Ha Önnek Azonnali áthidaló, vagy Áthidaló kölcsöne van, a soron kívüli befizetéssel állami támogatás, illetve - a 2022. június 30.napját követően érkező befizetések esetében - bónusz veszteség érheti, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.
  • Hogyan hat a moratórium igénybevétele az Azonnali áthidaló, illetve Áthidaló kölcsönszerződésemre? Miért hosszabbodik meg a kölcsönszerződésem több hónappal, mint a moratóriumban töltött időszak?

   A moratórium szabályai szerint nem növekedhet a törlesztőrészletének mértéke, legfeljebb annyi lehet, amennyit korábban, a moratóriumot megelőzően is fizetett.

   A moratóriumban eltöltött időszak alatt felhalmozódott kötelezettségeket (megtakarítás, kamat, egyéb díjak) ezért az alábbiak szerint fogja megfizetni:

   A moratóriumot követően a szerződésének az azonnali áthidaló/áthidaló kölcsön időszaka folytatódik, nem módosul a törlesztőrészlete sem, a korábbi, azonnali/áthidaló kölcsön törlesztőrészletet kell fizetnie.

   A megtakarítási időszaka meghosszabbodik a moratóriumban töltött hónapok számával. A moratóriumot követő szerződésszerű teljesítés esetén ez a megtakarítási idő hosszabbodás nem jár állami támogatás/bónusz veszteséggel. (Ebben az időszakban mind a megtakarítást, mind pedig az áthidaló kölcsön kamatát meg kell fizetnie.)

   A megtakarítási időszakot követi a kiutalási időszak. Ebben az időszakban kizárólag az azonnali áthidaló/áthidaló kölcsön kamatát várjuk Öntől, megtakarítást már nem kell fizetnie.

   - A kiutalással az áthidaló kölcsönébe a lakás-előtakarékossági szerződésén összegyűlt megtakarítását (saját befizetések, állami támogatás/bónusz, kamatok) előtörlesztjükA kiutalást követően a moratórium alatt meg nem fizetett kötelezettségek elszámolása következik. Ismét a kiutalási időszak előtti azonnali áthidaló/áthidaló törlesztőrészlettel megegyező összegű részletet kell majd fizetnie (kamat+megtakarítás+számlavezetési díj). Az ebben az időszakban érkező befizetéseivel rendezi a moratórium alatt felhalmozódott kamatokat, és egyéb díjakat, illetve ebben az időszakban továbbra is várjuk Öntől a fennálló tartozása után az aktuálisan esedékes kamatokat.

   - A szerződése akkor fordul át lakáskölcsönné, amikor az összes, a moratórium kapcsán felhalmozódott kötelezettségét megfizette. A lakáskölcsön törlesztőrészleteinek nagyságát, illetve a törlesztőrészletek darabszámát a moratórium igénybevétele nem érinti, kizárólag a teljes hitelszerződés lejártának időpontját.
  • Igénybe vettem a fizetési moratóriumot, de nem szeretném még hosszabb ideig fizetni a hitelt. Hogyan tudom rendezni soron kívül a felgyűlt összeget?

   A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámra indított befizetéssel bármikor részben vagy egészben rendezheti a moratórium alatt felgyűlt tartozását. A moratóriumhoz kapcsolódó összegek rendezését díjmentesen biztosítjuk. A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámot megtalálja a WebBankár rendszerünkben, az éves számlakivonatokon, illetve a hitelszerződésében.

   FONTOS! A felhalmozódott összeg részben vagy egészben történő rendezése nem jelenti egyben a moratóriumból való automatikus kilépést is. Továbbfizetési szándékát kérjük, jelezze felénk a moratóriumos tartozás soron kívüli rendezése esetén is.
  • Mi történik a kamat-, illetve megtakarítási bónuszommal, ha soron kívül rendezem a moratóriumos tartozásomat?

   Amennyiben 2018. október 25. napját követően kötött kamat-, vagy megtakarítási bónuszra (továbbiakban együtt: bónusz) jogosult Lakásszámlájához kapcsolódóan vett igénybe azonnali áthidaló kölcsönt, vagy áthidaló kölcsönt:

   • Abban az esetben, ha soron kívül akár részben, akár egészben rendezi a moratórium során felhalmozódott összeget, úgy az Üzletszabályzatban és az akciós feltételekben foglalt eredeti bónusz jóváírási feltételek figyelembevételével kerülhet jóváírásra a bónusz.


   Így bár bónusz veszteség érheti, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.
  • Mi történik az állami támogatással, ha soron kívül rendezem a moratóriumos tartozásomat?

   A 2018. október 17. előtt kötött szerződések esetében a soron kívüli befizetéssel állami támogatás veszteség érheti, tekintettel arra, hogy az 1996. évi CXIII. törvény alapján korlátozva van az egy megtakarítási évben elhelyezett megtakarítások után jóváírható állami támogatás mértéke.

   Amennyiben az adott megtakarítási évben a lakás-előtakarékossági szerződése már elérte a szerződésére igényelhető állami támogatás maximális összegét, abban az esetben az így teljesített megtakarításra már nem tudunk további állami támogatást igényelni. Amennyiben a teljes elmaradását rendezi, úgy az állami támogatás igénybevételének lehetőségével a megtakarítási idő sem hosszabbodik meg, ha egy részét rendezi, akkor pedig kizárólag arányosan hosszabbodik meg.

   Ha szeretné az eredeti kiutalási időpontot tartani, úgy a kieső állami támogatást, valamint az elmaradt betéti kamatokat, és az elmaradt hitel kötelezettséget (kamatokat, díjakat) szintén meg kell fizetnie.

   A soron kívüli rendezéssel ugyanakkor ebben az esetben is jelentősen csökkentheti a moratórium miatti futamidő hosszabbodást és a többlet fizetendő összeget, mivel a rövidebb futamidő egyben azt jelenti, hogy – teljes tartozás rendezése esetén – nem merül fel többlet kamat fizetési kötelezettség a moratóriumot követő időszakban.

   FONTOS! A felhalmozódott összeg részben vagy egészben történő rendezése nem jelenti egyben a moratóriumból való automatikus kilépést is. Továbbfizetési szándékát kérjük, jelezze felénk a moratóriumos tartozás soron kívüli rendezése esetén is.
  • Milyen hatása van a fizetési moratórium igénybevételének a Lakáskölcsön szerződésemre? Miért hosszabbodik meg a Lakáskölcsön szerződésem több hónappal, mint a moratóriumban töltött időszak?

   Ha Ön igénybe vette a moratóriumot, akkor a moratórium alatt felhalmozódott kötelezettségeket (kamat, tőke, egyéb díjak), a moratórium végét követően fogja törleszteni.

   A moratórium alatt felhalmozódott kötelezettségeket havonta, részletekben fogja megfizetni, mivel a moratórium szabályai szerint nem növekedhet a törlesztőrészletének összege, legfeljebb annyi lehet, amennyit korábban, a moratóriumot megelőzően is fizetett.

   Ennek biztosítása azzal jár, hogy a törlesztőrészlet összege ugyan változatlan marad, azonban az összetétele változik, mert a moratórium alatt felhalmozott kötelezettségeket is tartalmazni fogja, a hátralévő futamidőben, havonta, arányosan elosztva.

   Így az eredeti szerződéshez képest havonta kevesebb tőketartozást fog törleszteni, mivel a moratóriumos kötelezettségét is meg kell fizetnie, ezért megnyúlik a futamidő, akár hosszabb idővel is, mint a moratóriumban töltött hónapok száma.

   Felhívjuk a figyelmét, hogy azonnali áthidaló és áthidaló kölcsönnél eltér a moratórium alatt felhalmozódott kötelezettségek elszámolási rendje, amely a „Milyen hatása van a moratórium igénybevételének az Azonnali áthidaló, illetve Áthidaló kölcsönszerződésemre?” kérdésnél található!
  • Rákerülök a KHR negatív listájára, ha éltem a fizetési moratóriummal?

   A Központi Hitelinformációs Rendszerben (továbbiakban KHR) Ön nem kerül negatív listára, ha élt a moratórium lehetőségével, és a fizetési moratórium ideje alatt nem érkezett be a havi fizetési kötelezettsége. Ezen időszak alatt történő nemfizetés esetén tehát nem kell aggódnia amiatt, hogy felkerül a rossz adósok nyilvántartásába, amely esetleg negatívan befolyásolná a későbbi hitelfelvételét. Úgy tekintjük, hogy a moratórium ideje alatt meg nem fizetett törlesztőrészleteit később, a moratórium lejártát követően meghatározott esedékességgel fizeti meg.

   A negatív KHR listára azon adósok kerülhetnek, akik a minimálbért meghaladó és legalább 90 napja fennálló elmaradással rendelkeznek a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. törvény 11. § (1) bekezdése szerint.

   Felhívjuk figyelmét, hogy ha Ön még a moratórium ideje előtt esett késedelembe, de a késedelmes napok száma még nem érte el a 90 napot, korábbi késedelmei nem évülnek el. Amennyiben a fizetési moratórium alatt nem teljesítette törlesztéseit, nem jelentettünk be új mulasztásra vonatkozó információt, továbbra is a 2020. március 18-án éjfélig fennálló késedelem összege és napszáma maradt érvényben a KHR-ben. Ezt azt jelenti, hogy az Ön lejárt és meg nem fizetett tartozása a moratórium lejártáig nem érte el a KHR-be kerülés feltételeit, mert a moratórium időtartama nem számított bele a 90 napos időtartamba. Amennyiben a lejárt tartozást időközben nem törlesztette, a fizetési moratórium lejártát követően a 2020. március 18-án nyilvántartott összegtől és napok számától folytatódik az elmaradás számítása.

   A fizetési moratórium időszaka egy jogszabály által biztosított lehetőség, amelynek célja, hogy átmenetileg csökkentse a hiteltörlesztés terheit, így mérsékelje a koronavírus világjárvány okozta negatív hatásokat. A moratórium megszűnésével az általános szabályok lépnek ismét életbe, a moratórium előtti, késedelmes tartozásokat a fentiek szerint le kell jelentenünk a KHR-be, és így a rossz adós listára kerülés a későbbi hiteligénylés esetén a jövőben negatív hatást gyakorolhat.

   Amennyiben Ön már 2020. március 18-át megelőzően is a minimálbért meghaladó és legalább 90 napja fennálló tartozással rendelkezett, a fizetési moratórium ideje alatt is felkerülhetett a KHR szerinti rossz adósok listájára. A felmondott vagy végrehajtás alatt álló szerződésekre nem vonatkozott a fizetési moratórium.

   A Központi Hitelinformációs Rendszerről további információkat innen ér el: Tájékoztató magánszemélyek részére a Központi Hitelinformációs Rendszerről
  • Ugyanannyi pénzt kell majd visszafizetnem mintha végig fizettem volna a havi törlesztőrészleteket?

   Nem. A moratórium a törvény alapján fizetési halasztást jelent. A moratórium időszaka alatt a felvett hitel a szerződéses kondíciókkal kamatozik. A moratórium idejére eső kamatot nem tőkésítjük, viszont a teljes visszafizetendő összeget növelni fogja. A moratórium alatt így felhalmozódó kötelezettség a futamidő meghosszabbodásához vezet.
  • Változik a szerződés futamideje akkor, ha éltem a fizetési moratóriummal?

   Amennyiben Ön élt a fizetési moratórium lehetőségével, az a törlesztési idő kitolódásával jár. (Ha a szerződése a veszélyhelyzet fennállása alatt lejárt volna, a szerződés a moratórium végéig meghosszabbodik.)

   Ennek az az oka, hogy a szabályok szerint a moratórium alatt felhalmozódó kötelezettségek moratóriumot követő törlesztése miatt a moratórium lejáratát követően fizetendő törlesztőrészletek összege nem növekedhet, hanem a futamidő hosszabbodik meg – akár az igénybevett moratórium időtartamánál hosszabb időre.
 • Mi történik, ha nem jeleztem 2022. július 31-ig hosszabbítási szándékomat?

  Amennyiben Ön nem tett nyilatkozatot a hosszabbítási szándékáról 2022. július 31-ig, akkor 2022. augusztus 1-től megszűnik a moratórium igénybevételének lehetősége, és a jogszabály szerint további lehetősége sincs visszalépni a fizetési moratóriumba. Így Önnek véget ért a fizetési moratórium időszaka, és 2022. augusztus 1-től ismét el kell kezdenie hitele törlesztését. (A törlesztőrészleteire 2022. augusztustól újra elindítjuk a beszedést, amennyiben adott meg erre vonatkozóan érvényes csoportos beszedési megbízást.)
 • 3. Lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált hitelek és a moratórium

  • A fizetési moratórium kiterjedt a lakás-előtakarékossági szerződéssel kombinált, más banktól felvett kölcsönökre is?

   Kombi hitel esetében a kereskedelmi banktól felvett kölcsön fedezete a lakás-előtakarékossági betét, azaz a hitel tőkerészét a lakás-előtakarékossági betétszámlán gyűjti az ügyfél. Így abban az esetben lehetett igénybe venni a fizetési moratóriumot a kombi hitelhez kapcsolódó lakás-előtakarékossági szerződésére, ha a kereskedelmi banki hitele megfelelt a moratórium feltételeinek, és a kölcsönt folyósító bank ezt visszaigazolta a Fundamenta felé.
  • Kell-e fizetnem kombi hitel esetében előtörlesztési díjat a Banknak, ha nem a szerződésben rögzített időpontban történik az előtörlesztés?

   A kombinált kölcsönszerződésének fizetési moratóriummal kapcsolatos alakulásáról, változásáról, az esetlegesen felmerülő díjakról kérjük, a kölcsönt nyújtó Bankjánál érdeklődjön.
  • Milyen hatással van a moratórium igénybevétele a kombi hitelhez kapcsolódó lakásszámlámra?

   Ha Ön igénybe vette a fizetési moratóriumot, akkor a megtakarítási időszaka meghosszabbodik a moratóriumban töltött hónapok számával.

   A moratóriumban eltöltött időszak alatt meg nem fizetett felhalmozódott kötelezettségeket (megtakarítás, díjak), a meghosszabbodó megtakarítási időszakban fogja megfizetni.

   A moratóriumot követő szerződésszerű teljesítés esetén ez a megtakarítási idő hosszabbodás nem jár állami támogatás veszteséggel.

   A fentiek következtében a megtakarítási szakasz lezárása, azaz a kiutalás időpontja a szerződéskötéshez képest kitolódik.
  • Milyen lehetőségeim vannak, ha kombi hitellel rendelkezem?

   A kombi kölcsönszerződésben rögzített, eredeti időpontban a lakásszámlából a tőke előtörlesztése akkor történhet meg, ha a szerződés teljesíti a kiutalás feltételeit. Fontos, hogy ha a moratórium alatt nem fizette a megtakarításait, akkor ez az időpont kitolódik, ezáltal mindkét szerződés (mind a lakásszámla, mind a kölcsönszerződés) futamideje meghosszabbodik. A lakásszámla szerződés megtakarítási ideje meghosszabbodik a törlesztési moratóriumban töltött hónapok számával, anélkül, hogy ez az állami támogatás elvesztésével járna.
  • Nem szeretném, hogy a kombi hitelhez kapcsolódó lakásszámlám megtakarítási időszaka meghosszabbodjon. Mi a teendőm?

   Lehetősége van az elmaradt megtakarítások díjmentessoron kívüli befizetésére, azonban felhívjuk figyelmét, hogy a rendkívüli befizetés állami támogatás veszteséggel járhat.

   Ha szeretné az eredeti kiutalási időpontot tartani, úgy a kieső állami támogatást, valamint a hozzá tartozó, elmaradt betéti kamatokat szintén meg kell fizetnie.

   A pontos befizetendő összeget kérésére kiszámítjuk Önnektovábbi információért kérjük, hívja a TelefonBankárt, vagy a WebBankár felületünkön keresztül is küldhet üzenetet részünkre „Általános megkeresés” téma megjelölésével.
 • Amennyiben a hitelügyletem több szerződésből áll, vagy több hitelügyem van, fizethetem-e tovább csak az egyiket?

  Amennyiben több hitelügylete, vagy egy hitelügyletébe foglalt több szerződés (pl. egy lakáskölcsönből és egy áthidaló kölcsönből áll) kapcsán veszi igénybe a fizetési moratóriumot, úgy lehetősége van hitelügyletenként, vagy a hitelügyletbe tartozó szerződésenként külön-külön rendelkezni arról, hogy a továbbiakban nem kívánja igénybe venni a fizetési moratóriumot. (Az adott szerződésre vonatkozó rendelkezése érvényes a kapcsolódó betéti szerződés(ek)re is.) Fontos! A moratórium további igénybevételéről szóló nyilatkozatban Ön valamennyi, moratóriumban lévő szerződéséről egységesen nyilatkozik. Amennyiben valamely szerződésére nem kívánja a továbbiakban igénybe venni, úgy azt jelezze a fundamenta.hu oldalon (Kapcsolat >> Írjon nekünk!/Ügyfél vagyok), a WebBankár szolgáltatáson, a TelefonBankáron vagy az Ügyfélponton keresztül.
 • Társasházak, illetve lakásszövetkezetek is igénybe vehetik a fizetési moratóriumot?

  Nem, erre nincs lehetőség. A társasházak és a lakásszövetkezetek a fizetési moratórium lehetőségével kizárólag 2021. október 31-ig élhettek. Ezt követően a törlesztő részleteket ismételten a szerződésben foglalt rend szerint teljesíteniük kell.
 • Nem nyilatkoztam 2022. július 31-ig, most mégis igénybe venném a moratóriumot, van rá lehetőségem?

  A hatályos jogszabályok értelmében erre nincs lehetőség, kizárólag akkor veheti igénybe a moratóriumot, ha a 2022. júniusában még élt a moratórium lehetőségével és a szükséges nyilatkozatát a jogszabály által meghatározott módon 2022. július 31-ig benyújtotta.

  Amennyiben fizetési nehézségei léptek fel, úgy lehetősége van fizetéskönnyítés igénybevételére. Ehhez az szükséges, hogy a „Nyilatkozat kölcsöntörlesztés átütemezéséhez” dokumentumot hiánytalanul kitöltve és aláírva küldjék be a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Budapest Pf. 1922. címre.

További kérdése van?

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet TelefonBankárunk 06 1 411 8181-es telefonszámán keresztül vagy Személyi Bankáránál.

A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, tekintse meg mely időpontokban a leggyorsabb az ügyintézés TelefonBankárunkon.

Mi a véleménye a honlapról?

Kérjük, ossza meg véleményét a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!