10 tipp, hogyan nevelje otthonában takarékoskodásra gyermekét

Íme 10 takarékos trükk otthonra, amire ha megtanítja gyermekét, a megtakarított, megmaradt összegnek köszönhetően akár hamarabb lehet neki (is) saját lakása.

1. Villanyt le!

Akkor kapcsoljuk fel a lámpát, amikor tényleg szükségünk van rá, és akkorát, amekkorára tényleg szükségünk van. Nem kell, hogy az egész szobában égjen a nagyvillany, ha csupán a sarokban üldögélünk és olvasunk, vagy tévézünk. Ahhoz elég egy kislámpa is. Ha pedig végeztünk a konyhában, vagy a fürdőszobában, ott is kapcsoljuk le a lámpát. Erre tanítsa meg gyermekét mielőbb.

2. Kapcsold és húzd ki!

Ha este nem csak kikapcsoljuk a tévét, hanem ki is húzzuk a falból, nem csak kevesebb lesz a villanyszámlánk, de még jobbat is fogunk aludni. És ez nem csak ránk, de gyermekeinkre is igaz!

3. A töltőkről se feledkezz meg!

Hajlamosak vagyunk a töltőket akkor is a konnektorban felejteni, ha már nem kellenek. Csakhogy így is fogyasztja az áramot, még ha éppen telefon (tablet, vagy bármi más) nem is töltődik rajta. Úgyhogy a töltőket mindig húzza ki, ha már nincs rájuk szükség.

4. Zárd el a csapot!

Tanítsa meg gyermekét, hogy feleslegesen nem folyatunk vizet. Sem fogmosás, sem zuhanyzás, sem mosogatás közben. Ezek betartásával ugyanis jóval kevesebb lehet a vízszámla, mint szokott. Emellett viszont érdemes megtanítani az esővíz gyűjtésére is, ami rengeteg dologra felhasználható később – és semmibe nem kerül!

5. Tusolj gyorsan!

Persze, időnként kádfürdőzhet, de a mindennapokban próbálja megtanítani gyermekét a gyors zuhanyzásra. Nem csak időt, de vizet is spórolhat ezzel, így a rezsit is csökkenheti.

6. Egyszerre többet!

Ha vacsorára mondjuk többen akarunk ugyanolyan levest enni, ne melegítsük meg külön-külön mindegyik tányér levest a mikróban, hanem fogjunk egy nagyobb lábast, merjük abba át a szükséges mennyiséget, és melegítsük meg a tűzhelyen. Gyorsabb és spórolósabb megoldás.

7. Okosan mosogass!

Sokkal takarékosabb napi egyszer elmosogatni több dolgot egy adag mosogatószeres vízben, mint külön-külön minden villát és poharat folyóvíz mellett.

8. Fűtési szezonban…

Alább rengeteg spórolós tippet adunk fűtési szezonra, mint például, hogy nem fűtjük túl a lakást azért, hogy egy kisgatyában üljünk otthon decemberben a lakásban. És szellőztetni sem fél-egy óráig kell, hanem inkább óránként öt percet.

9. Légkondis szezonban…

Hasonló a helyzet, csak fordítva, mint a fűtési szezonban. Azért ne menjen egész nap, hogy aztán hosszú nadrágban és pulóverben ülj otthon. Elég, ha óránként 10 percre bekapcsolja. Inkább húzza le a redőnyt, vagy húzza be a függönyt, ha odasüt a nap, és ne nyissa ki az ablakot, vagy az ajtót, mert csak a meleg jön be. Erre tanítssa meg gyermekét is!

10. A legpraktikusabb megoldások megtalálása!

Nem minden esetben a legolcsóbb a legjobb. Legyen szó fával való fűtésről, vagy a tökéletes izzó megtalálásáról. Járjon utána, hogy melyek az igazán jó, hosszútávú, de takarékos megoldások.

Ön mivel próbál meg még otthon spórolni?

 

További információk:

Facebook

Instagram

YouTube

Vissza a cikkekhez