Fontos tudnivalók a moratóriumról

A fizetési moratórium egy jogszabály által 2022. december 31-ig biztosított lehetőség, ami az adós részére fizetési haladékot biztosított. Célja az volt, hogy átmenetileg csökkentse a hiteltörlesztés terheit, így mérsékelje a koronavírus világjárvány okozta negatív hatásokat.

FONTOS!
A moratórium befejezését követően, 2023. január 01-től a hitel törlesztését ismét el kell kezdeni!

Felhívjuk figyelmét, hogy ha Önnek a moratóriumot megelőzően felgyűlt tartozása volt, az nem évült el, és a moratórium lejártát követően, egyösszegben esedékessé válik.

Amennyiben úgy látja, hogy a moratórium lejártát követően fizetési nehézségei léphetnek fel, lehetősége van fizetéskönnyítés igénybevételére, melyről bővebb információt a Fizetési nehézségek kezelése oldalunkon talál. A legfontosabb ilyen esetben, hogy mihamarabb, lehetőleg még a fizetési késedelmet megelőzően jelezze problémáját felénk elérhetőségeinken, hogy közösen megoldást tudjunk találni az Ön számára.

A moratórium igénybevételének hatása a hitelszerződésre

A visszafizetendő tartozás összege megnő

A moratórium alatt esedékes tőke, kamat és díj megfizetésének kötelezettségét a jogszabály nem törölte el, csupán elhalasztotta. A moratórium lejártát követően újraindul a hitel fizetése, és a moratórium alatt meg nem fizetett kötelezettségek mellett a hosszabb futamidő miatt több kamatot és díjat is meg kell fizetnie.

A hitele futamideje megnő

Mivel a törlesztőrészlete nem lehet nagyobb, mint a moratórium kezdetekor volt, így a futamidő meghosszabbításával tudja megfizetni a felhalmozott tartozását.

A futamidő növekedése a moratóriumban töltött időnél hosszabb is lehet

Mivel a moratórium alatt felgyűlt összeget is meg kell fizetnie ezért a moratóriumban töltött időszaknál hosszabb idővel nőhet meg a futamideje.

Az alábbi képekre kattintva, infografikáink segítségével egyszerűen áttekintheti a moratórium igénybevételének hatását hitelszerződésére:

Azonnali áthidaló
kölcsön esetén

Áthidaló kölcsön
esetén

Lakáskölcsön
esetén

Moratóriumos tartozás soron kívüli rendezése

A moratórium igénybevételének hosszú távú hatásai lehetnek hitelére. A moratórium miatt felgyűlt összeg egy részének, vagy egészének díjmentesen biztosított rendezésével jelentősen csökkentheti a moratórium miatt keletkezett többlet fizetendő összeget, illetve rövidítheti a futamidő meghosszabbodás mértékét.

Javasoljuk, hogy ha anyagi helyzete megengedi, rendezze soron kívül a moratórium alatt felgyűlt tartozását!

A befizetett összeget a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény, valamint az Áthidaló- és Lakáskölcsön Szerződés Általános Feltételekben, illetve az Áthidaló kölcsönök előtörlesztéséről magánszemélyek, társasházak és lakásszövetkezetek részére szóló tájékoztatóban foglaltaknak megfelelően számoljuk el.

Mit kell tennem, ha rendezni akarom a felgyűlt tartozásom?

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámra indított befizetéssel bármikor részben vagy egészben rendezheti a moratórium alatt felgyűlt tartozását. A moratóriumhoz kapcsolódó összegek rendezését díjmentesen biztosítjuk.

A szerződéséhez tartozó egyedi számlaszámot megtalálja a WebBankár rendszerünkben, az éves számlakivonatokon, illetve a hitelszerződésében, vagy TelefonBankárunknál is tájékozódhat.

A moratórium miatt felhalmozódott összeget az alábbi módokon rendezheti:

Természetes személyek esetén:

  • Bankkártyás befizetéssel
  • Fundamenta WebBankárban: (áthidaló kölcsönök esetén) Ügyintézés menüpont >> Szerződéseim >> Befizetés
  • Banki átutalással: Közlemény: „Moratórium összeg”

 Nem természetes személyek esetén:

  • Banki átutalással: Közlemény: „Moratórium összeg”

Még nem regisztrált a WebBankár szolgáltatásra? A linkre kattintva megteheti! Regisztrálok a WebBankárba

További tudnivalók a soron kívüli rendezésről

2018. október 17. előtt kötött, állami támogatással érintett szerződések esetén:

  • A soron kívüli befizetés a hatályos jogszabályi rendelkezések értelmében a 2018. október 17-e előtt kötött, állami támogatásra jogosult szerződések esetében a szerződésben rögzítetthez képest kisebb összegű állami támogatás igényléssel járhat együtt, mivel a lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény 22. § (1) bekezdése értelmében állami támogatásként egy szerződésre az adott megtakarítási évben a megtakarításként elhelyezett összeg harminc százaléka, legfeljebb azonban hetvenkétezer forint igényelhető.

Így bár az igényelhető állami támogatás kevesebb lehet, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

 

2018. október 25. után kötött, bónusszal érintett szerződések esetén:

Amennyiben 2018. október 25. napját követően kötött kamat-, vagy megtakarítási bónuszra (továbbiakban együtt: bónusz) jogosult Lakásszámlájához kapcsolódóan vett igénybe azonnali áthidaló kölcsönt, vagy áthidaló kölcsönt:

  • Abban az esetben, ha soron kívül akár részben, akár egészben rendezi a moratórium során felhalmozódott összeget, úgy az Üzletszabályzatban és az akciós feltételekben foglalt eredeti bónusz jóváírási feltételek figyelembevételével kerülhet jóváírásra a bónusz.

Így bár bónusz veszteség érheti, azonban jelentősen csökkentheti a moratórium törlesztése okozta futamidő hosszabbodás mértékét, és a teljes visszafizetendő összeget is.

További kérdése van?

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet TelefonBankárunk 06 1 411 8181-es telefonszámán keresztül vagy Személyi Bankáránál.

A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, tekintse meg mely időpontokban a leggyorsabb az ügyintézés TelefonBankárunkon.

Mi a véleménye a honlapról?

Kérjük, ossza meg véleményét a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!