MNB tájékoztatók

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kiadott tájékoztatók egy adott kérdés vagy kérdéskör leglényegesebb információit foglalják össze.

A tájékoztatók címzettjei elsősorban az MNB által felügyelt intézmények, piaci szereplők, de sok esetben a fogyasztók is.

Ezen tájékoztatókat az MNB javaslatára a Fundamenta is közzéteszi ezen az oldalon, ezáltal segítve Ügyfeleit.

Gondos tervezés, gondtalan nyaralás

Pénzügyi tippek - hogy a nyaralás valóban gondtalanul teljen

Kellemetlen helyzetekkel, pénzügyi nehézségekkel a nyári vakáció során is találkozhatunk. Megfelelő tervezéssel azonban sokat tehetünk ezek elkerülése érdekében.

A legfontosabb tudnivalók ide kattintva érhetőek el. 

Mennyi az annyi? - Spóroljon a bankszámláján!

A bankszámla része a mindennapjainknak, azonban havi szinten nagyon sok pénzt fizethetünk ki feleslegesen számlánk fenntartására, ha nem vagyunk kellően körültekintőek. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosság szolgáltatásonként a legtöbbet készpénzfelvételért (27%) fizet, ezen felül a kifizetett díjak jelentős része a számlavezetéshez (26%) az átutaláshoz (18%), a bankkártyához (13%) és az SMS- értesítéshez (15%) kapcsolódik. Időről időre érdemes azonban megfontolni, hogy a meglévő bankszámlacsomagunk még mindig a legjobb-e az egyéni igényeinkhez képest, hiszen annak kiválasztása nem egy egyszeri feladat. (Pl. valóban szükségünk van-e tranzakciónkénti SMS-értesítésre?)

A bankoknak kötelessége minden év január 31-ig tájékoztatnia az ügyfeleiket az éves számlaköltségükről. A kimutatásban részletesen áttekinthetjük, hogy mennyit költöttünk banki szolgáltatásokra az elmúlt évben. Ilyen szolgáltatás lehet a számlavezetési díj, SMS-értesítések díja, internetbank, mobilalkalmazás és telefonos banki szolgáltatások díja.

Amennyiben bővebben szeretne olvasni a tudatos számlaválasztásról, illetve -váltásról vagy további hasznos információra kíváncsi a témában, látogasson el a Mennyi az annyi? - Spóroljon a bankszámláján! (mnb.hu) oldalra.

Sok kicsi sokra megy - Pénzügyi tippek a "pénznyelők" lefaragására

A takarékoskodni többet jelent a mindennapi spórolásnál.

Takarékoskodni egyfajta szemlélet is, amellyel akár a néhány száz forintos "pénznyelőket" is felismerjük, szokásaink, döntéseink megváltoztatásával pedig faragunk is belőle. Hosszú távú elköteleződés ez, amely biztos eredményre vezet, hiszen a rendszeresen félretett vagy átütemezett néhány száz forintból tízezrek is lehetnek a hónap végére.

Ne feledjük: a Sok kicsi sokra megy - a tájékoztató ide kattintva érhető el.

Mintaszabályzatok és mintatájékoztatók

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti hatósági jogkörében eljárva mintaszabályzatokat ad ki a felügyelt intézmények, szolgáltatók számára. Ezek a mintaszabályzatok elsősorban segítséget adnak, de egyben minimum elvárásokat is közvetítenek a felügyelt intézmények saját szabályzatainak kialakításához. Az intézmények saját belső szabályzatukba a mintaszabályzatot beemelhetik, de azt az intézményi specifikumokkal minden esetben ki kell egészíteniük.

A mintatájékoztatók a pénzügyi intézmények ügyfeleinek jobb felkészültségét, tájékozottságát elősegítő tájékoztatók, amelyeket az MNB javaslatára a Fundamenta is megoszt Ügyfeleivel.

A mintaszabályzatok és a mintatájékoztatók ide kattintva érhetőek el.

A hitel nem ajándék - hasznos tudnivalók az ünnepi pénzügyekhez

A hitel nem ajándék! címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az Magyar Nemzeti Bank (MNB), hogy a téli időszak alatt is megóvja a pénztárcáját.

A tájékoztató ide kattintva érhető el.

Pénztárcabarát iskolakezdés

Pénztárcabarát iskolakezdés címmel fogyasztóvédelmi edukációs kampányt indít az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatására.

A tájékoztató ide kattintva érhető el.

Tájékoztató az erősődő adathalászatról

Védekezzünk közösen az erősödő adathalász, megtévesztési kísérletekkel szemben.

A tájékoztató az erősödő adathalászatról ide kattintva érhető el.