20 éve támogatja a Fundamenta a családok otthonteremtését

1997-es alapítása óta a – három lakás-takarékpénztár összeolvadásából létrejött – Fundamenta-Lakáskassza összesen 2,2 millió szerződést kötött ügyfeleivel, akik közel 900 milliárd forint megtakarítást helyeztek el számláikon. A piacvezető lakáskassza segítségével így az elmúlt 20 évben 900 ezer lakásálom válhatott valóra. A Társaság az elmúlt két évtizedben mintegy 500 milliárd forint lakáshitelt helyezett ki, ezzel a hazai lakáshitelezés meghatározó szereplőjévé vált.

Két évtized számokban

A Fundamenta-Lakáskassza minden területen dinamikus fejlődést mutatott az elmúlt húsz évben. Az alakulás évében még csupán 750 ezer Ft volt az átlagos szerződéses összeg és 2 milliárd Ft megtakarítást fizettek be az ügyfelek. Tíz évvel ezelőtt, 2006-ban az éves ügyfélbefizetések volumene már évi 30 milliárd Ft-ot, a betétállomány közel 100 milliárd Ft-ot tett ki, miközben az átlagos szerződéses összeg 2,3 millió Ft-ra emelkedett. Az elmúlt tíz év növekedési üteme még kiemelkedőbb: az ügyfelek által elhelyezett megtakarítás évi 106 milliárd Ft-ra nőtt, a Társaság betétállománya 2016 végén meghaladta a 400 milliárd Ft-ot, az új lakásszámlák átlagos szerződéses összege elérte a 4 millió Ft-ot – miközben a kihelyezett hitelek volumene 100 milliárd Ft-ra, a teljes hitelállomány 283 milliárd Ft-ra emelkedett.

Töretlen növekedés a lakásszámla-értékesítésben

2016-ban ismét rekordévet ért el a Fundamenta lakásszámla-értékesítés terén, 2015-höz képest ötödével több lakás-takarékpénztári szerződést kötött. Az elért eredményekhez hozzájárult a kedvező makrogazdasági környezet – a tartósan alacsony kamatszint, a bővülő foglalkoztatottság és a felfelé kúszó reálbérek egyaránt erősítették a lakásszámlák iránti keresletet.

A társaság teljesítményének növekedése irányába hatott a saját értékesítési szervezet dinamikus bővülése, melynek köszönhetően az új szerződések háromnegyedét a mostanra már több mint 2 500 főből álló Fundamenta Személyi Bankár hálózat kötötte. Az online felületen és a telefonon kötött szerződések aránya 5%-ra emelkedett a tavalyi évben.

Az ügyfelek a múlt évben 10%-kal magasabb szerződéses összeget választottak, mint 2015-ben, amely így 4 millió forintra növekedett. Ebben szerepet játszott az a tény is, hogy emelkedett a hosszú, 8-10 éves futamidejű termékek iránti kereslet. Amellett, hogy az új szerződések felét még mindig a legrövidebb, 4 éves módozatok teszik ki, mára már az ügyfelek egyharmada a hosszabb távú, sokszor gyermeke részére kötött öngondoskodási formát választja.

Minőségi öngondoskodás

2016-ban tovább nőtt az ügyfelek tudatossága is. Az új ügyfelek közel 70%-a kihasználja a maximális 72 ezer forintos éves állami támogatást, és havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett dönt.

A Fundamenta büszke rá, hogy továbbra is kiemelkedő, 90% feletti a rendszeresen megtakarító ügyfelek aránya, amelyben szerepet játszik az is, hogy az értékesítés több mint 40%-át a korábbi vagy meglévő ügyfelek új kötései teszik ki – ez az ügyfélkör ugyanis már megtapasztalta ezen öngondoskodási forma előnyeit.

Meghatározó szereplő a lakáshitelpiacon

2016-ban – a kedvező ingatlanpiaci folyamatokkal párhuzamosan – dinamikusan bővült a lakáshitelpiac is, amelyen ismét jelentős szerepet vállalt a Fundamenta. Három év alatt duplájára emelkedett a kihelyezett lakáshitelek volumene, így tavaly 101 milliárd Ft-os teljesítményével 22%-os piaci részesedést ért el a Fundamenta.

A következetesen végigvitt hitelezési stratégiának köszönhetően az elmúlt három évben kétszeresére, 283 milliárd Ft-ra duzzadt a Fundamenta hitel-állománya – ezzel immáron a teljes hazai lakáshitel-állomány 10%-át tudhatja magáénak a legnagyobb hazai lakás-takarékpénztár.

Kiemelkedő minőségű hitelportfólió

A hitelállomány dinamikus növekedése mellett a hitelminőség 2016-ban is kiemelkedően magas maradt: a 90 napon túli késedelem aránya mindössze 1,7%-ot tett ki, míg ugyanez az arány a bankszektor piaci forinthitelei esetében 10% fölötti, a támogatott forinthiteleknél 3% körüli értéket ért el év végén.

A Fundamentánál regisztrált hitelfelhasználási célok közül továbbra is közel 70%-os a vásárlás aránya, de az elmúlt évben nőtt az építési célú hitelek aránya, és továbbra is a piaci átlagon felüli részarányt képviselnek a felújítások. Ezek a számlával igazolt beruházások a hazai lakásállomány fejlesztésén keresztül hozzájárulnak a GDP növekedéséhez, és minden évben jelentős illeték-, illetve ÁFA-bevételt generálnak.

Továbbra is nettó finanszírozó a Fundamenta

2016 végén a Fundamenta 730 ezer darab ügyfélszerződést kezelt, 2 500 milliárd Ft szerződéses összegben, amely az elmúlt húsz év hatékony működésének, konzekvensen megvalósított stratégiájának és stabil tőkehelyzetének köszönhető.

A tavalyi év folyamán az ügyfelek 106 milliárd Ft-ot helyeztek el megtakarításként, amellyel a pénzintézet betétállománya 400 milliárd Ft fölé nőtt. Ezzel szemben a Társaság tavaly is a GDP 0,6%-ának megfelelő összeget, közel 200 milliárd Ft-ot fizetett ki ügyfeleinek. Ez az összeg közel hétszerese a 2016-ban a lakás-előtakarékoskodók részére jóváírt állami támogatásnak – azaz az állam minden elköltött 1 Ft-ja közel 7 Ft beruházást indukált a lakás-takarékpénztáron keresztül.

A Fundamenta ezzel az egymást követő hatodik évben is nettó finanszírozó szerepet töltött be, és az elkövetkező évekre is azt tervezi, hogy az ügyfélkifizetések összege jelentősen meghaladja majd az ügyfélbefizetések volumenét.

„A 20 éves jubileumát idén ünneplő Fundamenta-Lakáskassza az elmúlt két évtizedben 900 ezer ügyfél lakásálmának megvalósulásához járult hozzá – a felhasznált lakásszámlák és lakáshitelek segítségével ennyi felújítás, lakásvásárlás, hitelkiváltás vagy közműberuházás vált valóra. A Társaság az elmúlt húsz év sikerére alapozva, de az új kihívásoknak megfelelve még nagyobb ügyfélkör elérését, és a meglévő ügyfelek még szélesebb körű kiszolgálását tűzte zászlajára” – nyilatkozta Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. januárban kinevezett elnök-vezérigazgatója.

Megújuló IT-infrastruktúra

A Fundamenta folyamatosan növekvő ügyfélkörének minőségi kiszolgálása és stratégiai tervei megvalósítása érdekében 2013-ban indította el az IT Jövő és Hatékonyság Programját, amelynek célja az üzleti tevékenységét támogató informatikai rendszerek több lépcsőben történő megújítása volt. Az új ügyfélszámla-vezető rendszerre történő áttérés, a pénzügyi és számviteli rendszer megújítása, továbbá az új dokumentumkezelő és ügyfélkapcsolati rendszer kialakítása rendkívül fontos mérföldkövet jelent a Társaság történetében, és megalapozza a következő évtizedek sikeres működését.

A rendszerek átállítását követő konszolidációs időszakban a Társaság erőfeszítéseit a prudenciális felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank is figyelemmel kíséri. A Fundamenta megbízható, tőkeerős szolgáltatóként teljes felelősséget vállal ügyfeleiért, és megköszöni azok türelmét és megértését, akik az átmeneti időszakban torlódást, hosszabb ügyintézési időt tapasztaltak. A Fundamenta 20 éves szakmai tapasztalata, eddigi sikeres működése a garancia arra, hogy ügyfelei a korábban megszokott magas minőségű szolgáltatás mellett kizárólag az új rendszerek előnyeit érzékeljék.

Társasági eredmények, lehetőségek, kihívások

A Társaság konszolidált adózás utáni eredménye 5,3 milliárd Ft-ot tett ki 2016-ban, mely a tartósan alacsony kamatkörnyezet nyomása alatt, ám erőteljesen növekvő állomány mellett valósult meg. A lehetséges negatív hatásokat jelentősen ellensúlyozta a 2011-ben elindított hitelstratégia mára beért eredménye, melynek köszönhetően a hitelállomány betétállományhoz viszonyított aránya 70%-ra nőtt.

A Fundamenta víziója szerint ez a folyamat – kiegészülve az ügyfélközpontú termék- és rendszerfejlesztésekkel – biztosítja a Társaság hosszú távú, eredményes működését, folyamatosan növekvő ügyfélbázisát. A Fundamenta-Lakáskassza továbbra is küldetésének tekinti a hazai öngondoskodás szerepének erősítését, és tervei szerint 2017-ben is folyamatosan növeli a lakosság számára kifizetett lakáscélú megtakarításokat és – a piacon szinte egyedülálló, a teljes futamidő alatt fix és alacsony kamatozású – hitelek volumenét.

Vissza a cikkekhez