A Fundamenta 200 milliárd forint lakáscélú forrás kihelyezését tervezi 2016-ra

A piaci ingadozások ellenére is stabil teljesítményt nyújt a lakástakarék.

A Fundamenta-Lakáskassza a hazai lakáshitelezés negyedét adta 2015-ben, és ezt a tendenciát folytatva idén is aktív szereplője a piacnak. A 2011-ben indított hitelezési stratégiát követve a kihelyezett volumen évről-évre intenzíven növekszik, mindennek köszönhetően a Társaság az elmúlt öt év során rendre az első két hely valamelyikén végzett a lakáshitelezési rangsorban a teljes lakáshitel szegmensben. Várakozásuk szerint 2016-ban az új lakáshitelek piaca 400 milliárd forint fölé nőhet, miközben a Fundamenta eléri a 100 milliárd forintos éves hitelezési teljesítményt, amellyel a piaci részesedése továbbra is 25% körül alakul majd.

A Társaság a hitelezési volumennel megegyező összegű betétkifizetéssel számol idén, azaz a tavalyi 175 milliárd forintos ügyfélkifizetés után 2016-ban 200 milliárd forintnyi forrás biztosításával járul hozzá a lakáspiac és az építőipar fejlődéséhez. A Fundamenta a teljes futamidőre fix kamatozású lakáshiteleivel jelentős szerepet játszik abban, hogy a teljes lakáspiacon mostanra 60% közelébe emelkedett a legalább 1 éves kamatfixálású termékek aránya az új folyósításon belül (a válságot megelőző időszakban még 90%-ot tett ki a változó kamatozású hitelek aránya), ezáltal csökkentve a háztartások hiteltörlesztéshez kapcsolódó kamatkockázatát. Mindez – emelkedő reálbérekkel párosulva – a fogyasztási hajlandóság növekedéséhez vezethet. A stabil, kiszámítható törlesztő részletek kedvező hatása a hitelportfólió minőségében is visszatükröződik. A Társaság hiteleinek csupán kevesebb, mint 1,3%-a esetében tapasztalható 90 napon túli késedelem, szemben a piacon mért 13% körüli értékkel.

„A Fundamenta-Lakáskassza hitelezési stratégiáját következetesen folytatva továbbra is stabilizáló szerepet tölt be a magyar lakáshitel-piacon. Társaságunk sikeresen kapcsolódott a kormány családi otthonteremtési programjához is, a múlt évben bevezetett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 1 500 esetben folyósított lakáshitelt” – mondta Dr. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Vissza a cikkekhez