Agrár moratórium

Fontos tudnivalók az agrár moratóriumról

Magyarország Kormánya a hiteltörlesztési moratórium veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályainak bevezetéséről szóló 292/2022. (VIII. 8.) Korm. rendeletével úgy módosította a fizetési moratórium 2020. évi CVII. törvény által biztosított szabályait, hogy az kiterjedjen a kormányrendelet által meghatározott agrár tevékenységet végző vállalatok és vállalkozók által felvett hitel- és kölcsönszerződések, illetve pénzügyi lízingszerződések tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségére is 2022. szeptember 1-től 2023. december 31-ig.

A kormányrendelet emellett felmondási tilalmat is biztosít 2023. december 31-ig az arra jogosult adósok fizetési kötelezettségeinek nem teljesítése esetén.

Az agrár moratóriumra jogosultak 2022. szeptember 15-ig nyilatkozhattak arról, hogy szeretnék igénybe venni azt, ezen időpontot követően már nincs lehetőség az igénybevételre vonatkozó nyilatkozat megtételére, azaz a határidő jogvesztő.

2022. szeptember 16-tól kizárólag az agrár moratóriumból kilépésre van lehetőség.

Ki élhetett az agrár moratórium lehetőségével?

A Fundamenta által folyósított hitelek kapcsán, azon adósok vehették igénybe az agrár moratóriumot, akik:

  1. augusztus 31-én fennálló szerződés alapján már folyósított kölcsönnel rendelkeznek, és
  2. szeptember 15-ig jelzték, hogy igénybe kívánják venni az agrár moratóriumot, és
  3. megfelelnek a következő feltételeknek:
  • Növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások (TEÁOR: 01 és ÖVTJ: 01),
  • Erdőgazdálkodás (TEÁOR: 02 és ÖVTJ: 02),
  • Halászat, halgazdálkodás (TEÁOR: 03 és ÖVTJ: 03)

szakágazatokból származó 2021. évi – az eladott áruk beszerzési értéke nélkül számított – nettó árbevételük eléri a 2021. évi nettó árbevételük 50 százalékát, vagy a hitel célja megfelel a fenti szakágazatoknak.

Mit jelent a felmondási tilalom?

A kormányrendelet az agrár moratórium mellett felmondási tilalmat is biztosít, azaz az agrár moratóriumra jogosult adósok hitelszerződése 2023. december 31-ig felmondással nem szüntethető meg a szerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségek nem teljesítése miatt.

Ez azt is jelenti, hogy azok, akik jogosultak az agrár moratóriumra, azonban 2022. szeptember 15-ig nem nyilatkoztak az agrár moratórium igénybevételéről, vagy nyilatkoztak, azonban 2023. december 31. előtt kilépnek belőle, továbbra is jogosultak a felmondási tilalomra fizetési kötelezettségük nem teljesítése esetén.

További kérdése van?

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése van, érdeklődhet TelefonBankárunk 06 1 411 8181-es telefonszámán vagy WebBankárunkon keresztül, továbbá Ügyfélpontunkon.

A gyorsabb ügyintézés érdekében, kérjük, tekintse meg mely időpontokban a leggyorsabb az ügyintézés TelefonBankárunkon.

Mi a véleménye a honlapról?

Kérjük, ossza meg véleményét a fundamenta.hu-val kapcsolatban az alábbi gombra kattintva. Előre is köszönjük segítségét!