Ezt kell tudni 2021-ben a napelem finanszírozási lehetőségeiről!

A napelem előnyei mellett, szerencsére idén már a telepítés is kifizetődőbb.

Míg napelemes rendszerek telepítését az elmúlt időszakban a lakosság egy része megtakarításból fedezte, vagy külső finanszírozást vett igénybe, - mely jellemzően a „0%-os” MFB hitel volt -  addig 2021-ben a telepítések nagy részét várhatóan az otthonteremtési támogatásból fogják fedezni, mely a költségeket felezni fogja.

 

 

Az otthonteremtési támogatás részleteiről folyamatosan érkeznek új információk. A legfontosabb, amit már szinte mindenki tud, hogy a költségek 50%-át, maximum 3.000.000 Ft-ot térít vissza utólag az állam. (Tehát előre meg kell finanszírozni, és a számlák benyújtásával lehet a visszatérítést igényelni.)

Az állam által visszatérített összegből 50-50%-ban lehet munka- és anyagköltséget elszámolni. Azonban az viszonylag új rendelkezés, hogy azok, akik az otthonteremtési támogatásból tervezik finanszírozni a napelemes beruházást, és még ki szeretnék használni a szaldóalapú elszámolás előnyeit is, azoknak csak 2021. június 30-ig van lehetőségük az áramszolgáltatóval megkötni a napelemes csatlakozási szerződést! A fenti határidőn túl kötött szerződések esetén a támogatás továbbra is felhasználható, de már csak a bruttó elszámolási rendszerbe tudnak csatlakozni az ügyfelek.

 

 

A szaldó alapú elszámolási rendszerbe – a fenti kivételtől eltekintve - még két évig - 2023 év végéig - lehet csatlakozni. Ez az elszámolási forma a napelemek elterjedését volt hivatott támogatni és azt tette lehetővé a napelemes rendszerek tulajdonosainak, hogy a megtermelt és elhasznált árammennyiséget egymással szemben elszámolják, és csak az éves különbözet után kelljen fizetni a szolgáltatónak, illetve a megtermelt többlet után fizet a szolgáltató az ügyfélnek.

Az eddigieken túl 2021 második felére ígérte az Innovációs és Technológia Minisztérium egy új – Európai Uniós forrásból megvalósuló - napelemes támogatási rendszer bevezetését. Erről egyelőre kevés konkrétum ismert, közte az, hogy a támogatás mértéke 30-40% körül várható, és több – földrajzi, családi állapotbeli, stb. - feltételhez is fogják kötni.

 

Szeretne Ön is saját napelemes rendszert? Személyi Bankárunk segít kiválasztani partnereink ajánlatai közül a leginkább megfelelőt! Nem tudja még, hogy miből fogja finanszírozni? Személyi Bankár kollégánk a pénzügyi megoldásokban is segít!

Vissza a cikkekhez