Ifjú művészeket támogat a Fundamenta és az AMADEUS közös hallgatói ösztöndíjprogramja

Ifjú művészeket támogat a Fundamenta és az AMADEUS közös hallgatói ösztöndíjprogramja
A nagy hagyományokkal rendelkező ösztöndíjat minden év első negyedében hirdeti meg az AMADEUS Művészeti Alapítvány a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a Fundamenta-Lakáskasszával való együttműködésnek köszönhetően az intézményekben tanuló másod-, harmad- és negyedéves festő, illetve szobrász hallgatók részére.

 

Magyar Képzőművészeti Egyetem

 

A Képzőművészeti Egyetem és az alapítvány képviselőiből álló zsűri az idei alkalommal Horváth Gergely III. éves szobrász hallgatónak és Korossy-Khayll Levente III. éves festő hallgatónak ítélte oda a Fundamenta-Amadeus Hallgatói Ösztöndíjat. A fiatal művészek a következő tanévben havi 100 ezer forintos támogatásban részesülnek!

Az ösztöndíj program keretében 5 darab egyszeri Kisalkotói Díj is átadásra került, amelyre már az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az idei évben Benkő BarnabásCsekő AndreaNagy TillaRozman Csenge festő és Bóka Bálint szobrász szakos hallgatók vehették át a 300 000 forinttal járó díjat.

Grafikai ösztöndíjat, amelyet minden évben az aktuális ösztöndíj kiállításnak plakáttervére ír ki az alapítvány, idén Dallos Fanni  II. éves hallgató nyerte és vehette át a 100.000 forinttal járó elismerést.

A pályázatra beérkezett műveket bemutató online tárlat itt tekinthető meg.

 

Pécsi Tudományegyetem

 

2021-ben a zsűri Udvari Boglárka IV. éves szobrász hallgatónak és Sinka Márk IV. éves festő hallgatónak ítélte oda a Fundamenta-AMADEUS Hallgatói Ösztöndíjat. A fiatal művészek a következő tanévben havi 80 ezer forintos támogatásban részesülnek.

Az ösztöndíj program keretében 3 darab egyszeri Kisalkotói Díj is gazdára talált, amelyre az ötödéves hallgatók is pályázhattak. Az idei évben Hoffmann DelillaHorváth Veronika és Vörös Iván festő szakos hallgatók vehették át a 250 000 forinttal járó díjat.

Grafikai ösztöndíj nyertese, amelyet minden évben az aktuális ösztöndíjról szóló kiállítás plakáttervére ír ki az alapítvány, idén Úri Friderika, aki a 100.000 forintos jutalomban részesült.

Az AMADEUS Művészeti Alapítvány a legnagyobb hazai művészeti alapítványként a hallgatói ösztöndíjakkal teljesíti azt a célkitűzését, hogy a fiatal művésztehetségeket felkarolja. A diákok a támogatással motivációt, inspirációt kapnak arra, hogy a művészetek terén még kiemelkedőbb munkát végezzenek. Két évtizednyi munkával, az eredeti célok megtartásával, a támogatók kitartó jelenlétével és szakmai programokkal járul hozzá a magyar képzőművészet hazai és nemzetközi fejlődéséhez és elismeréséhez.

A pályázatra beérkezett műveket bemutató kiállítás július 23-án, pénteken 18 órakor nyílt meg (Pécs, Széchenyi tér 15.), és megtekinthető augusztus 31-ig, hétfőtől péntekig 14 és 18 óra között. A kiállítást megnyitja Prof. Somody Péter és Bóbics Diána képzőművészek, a kiállítás kurátora Aknai Katalin művészettörténész.

Vissza a cikkekhez