Jelentős, ügyfélbarát törvényi változások a lakás-takarékpénztárak szabályozásában

A Fundamenta 300 milliárd forintos hitelállományának további dinamikus növelését tervezi.

Törvényi kötelezettségének eleget téve a Fundamenta-Lakáskassza 2017. július 1-től az újonnan kötött lakás-előtakarékossági termékének kiutalási és felmondási időszakát is 3 hónapról 2 hónapra csökkentette. Ennek köszönhetően az ügyfelek innentől kezdve egy hónappal rövidebb várakozási idővel juthatnak hozzá az állami támogatással növelt megtakarításukhoz és – igény esetén – a kedvező kamatozású lakáskölcsönhöz.

További jelentős változás, hogy a lakás-takarékpénztárak az eddigi 75 százalék helyett mostantól már szabad eszközeik 90 százalékát helyezhetik ki ún. áthidaló kölcsönként (az áthidaló kölcsön a lakás-takarékpénztárak esetében azt a fix kamatozású lakáscélú hitelt jelenti, amit az ügyfél a szerződés szerinti megtakarítási idő lejárta előtt igényel, akár már a megtakarítási szerződés megkötésével egyidejűleg is). Mindez a gyakorlatban azért fontos, mert lehetővé teszi a Fundamenta-Lakáskassza számára, hogy hitelfolyósításának volumenét az előző években tapasztaltakhoz hasonló mértékben növelhesse tovább, segítve ezáltal mind több lakáscél megvalósulását.

A Fundamenta 2017-ben is meghatározó szereplője a lakáshitel-piacnak, az új hitelkihelyezések 20 százaléka a legnagyobb lakás-takarékpénztártól származik. „Társaságunk a lakáshitelek iránti magas kereslet fennmaradására számít az év további részében is. Prognózisunk alapján a magyar lakáshitel-piacon az idei éves új kihelyezés elérheti akár az 540-560 milliárd forintot is, amely 15-20 százalék körüli növekedést jelent a 2016. évi 468 milliárd forinthoz képest. A már évek óta folytatott aktív hitelezésének köszönhetően a Fundamenta az elmúlt hónapban két jelentős mérföldkövet is elért: hitelállománya meghaladta a 300 milliárd forintot, amellyel részesedése a teljes hazai lakáshitel-állományt tekintve 10 százalék fölé nőtt” – hangsúlyozta Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója.

Vissza a cikkekhez