Sokat spórolhatnak a háztartások az alternatív energiaforrásokkal

Az energiaválság és az energiafüggőség manapság a közbeszéd részévé vált. Sokan tudnak róla, de kérdés, hogy egyéni fogyasztóként mit tehetünk, hogy energiafüggőségünket csökkenteni tudjuk. Cikkünk azokat a megoldásokat foglalja röviden össze, amelyek nemcsak saját háztartásunk számára nyújtanak fenntartható és biztonságos megoldást, hanem a környezetünket is megóvják.

Az olyan fosszilis tüzelőanyagok, mint a földgáz, az olaj vagy a szén használata hozzájárul a légszennyezéshez, a globális felmelegedéshez és a savas esők kialakulásához. Ezek az energiaforrások nem termelődnek újra, emiatt érdemes a megújuló lehetőségek felé fordulni.

Magyarország nagy lépést tett előre azzal, hogy kimondta – a módosított határidő szerint -: 2022. június 30-tól már csak a közel nulla energiaigényű új építésű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez nagy jelentőségű döntés, de még nem jelent megoldást azon milliók számára, akik hagyományos energiafelhasználású otthonokban élnek. Egy nagyobb felújítás előtt érdemes utánanézni az alternatív megoldásoknak és az igényelhető támogatásoknak. Nézzük, milyen lehetőségek vannak jelenleg!

Elektromos fűtés napelemmel

Korábban az elektromos fűtés nem volt vonzó megoldás, hiszen megfelelő napelemrendszer nélkül, a hálózatról üzemeltetett elektromos fűtés ma is igen magas költséggel jár. De egészen más a helyzet, ha egy nagyobb felújítás során napelemet telepítünk a tetőre, és innen biztosítjuk a ház elektromos áram ellátását. A napenergia rendelkezésére áll, komfortos, környezetbarát és költséghatékony alternatív fűtési megoldást képes nyújtani, s ezzel, legalább részben, csökkenthetjük a rezsiszámlánkat.

Ön is szeretné háztartása energiafüggőségét csökkenteni?
Nyisson lakásszámlát, hogy elkezdhesse a megtakarítást a szükséges felújításra! Ha már most belevágna a korszerűsítésbe nézze meg azonnal felvehető hitellehetőségeinket.

Érdekel a megtakarításÉrdekel a hitel

Napelem és fűtőpanel – együtt

A napelemmel működtetett fűtőpanelek előnye, hogy nagyon jó hatásfokkal működnek: ahogy bekapcsol a panel, rögtön leadja a hőt, ráadásul helyiségenként szabályozhatjuk a hőmérsékletet. Érdemes úgy tervezni, hogy a fűtésen túl a melegvízellátásra és a háztartásban található többi elektromos eszköz működtetésére is a napelemrendszer által megtermelt áramot használjuk fel. Ha jó a tervezés, akkor radikálisan csökkenthetjük a rezsiköltségeinket, és a rendszer nem fog komolyabb karbantartást igényelni, mivel nem tartalmaz mozgó-kopó alkatrészeket.

 

 

Napelem infrapanellel 

Az infrapanel - a fűtőpanelhez hasonlóan - akkor éri meg igazán, ha napelemmel tudjuk kombinálni. Egyszerűen telepíthető, nem kell bontási munkálatokat végezni, és komoly előnye, hogy bekapcsolás után azonnal érezzük a hatását, mivel nem a levegőt, hanem az élő testeket melegíti fel. Bár létezik falra szerelhető és álló változat is, az infrapanel akkor tudja a legjobban kifejteni a hatását, ha a mennyezetre szereljük. Hátránya, hogy nincs hőtartó tulajdonsága, vagyis amint kikapcsol, elillan a hőenergia.

Napelem és a levegő-víz hőszivattyú kombináció

A hőszivattyú olyan berendezés, amely szállítja, „átszivattyúzza” a hőt az egyik helyről a másikra. Segítségével akár le is nullázhatjuk a fűtési költségeinket. Igaz, a rendszer kialakítása komoly anyagi megterhelést jelent egy felújítás során, ha azonban új házat építünk, érdemes padló-, fal- vagy mennyezetfűtéssel felszerelni az épületet.  Az energiát a rendszerhez olyan levegő-víz hőszivattyú biztosítja, amelyet napelemről tudunk üzemeltetni. Ezzel a megoldással teljesen megújuló energiaforrásból biztosíthatjuk a hőenergiát, és megszűntethetjük fűtésünk károsanyag-kibocsátását.

A napelem és hő-légszivattyú kombinációjának rengeteg előnye van, hátránya, hogy sokba kerül.  Ha mégis megtehetjük, olyan fűtési rendszert érdemes kialakítani, amellyel alacsonyabb hőmérsékletre kell felmelegíteni a „fűtési közeget”. Ilyen a padlófűtés és más, nagyobb felületű fűtési rendszerek.

Geotermia és napenergia - együtt

A Föld hőjének energiafelhasználása szorosan kapcsolódik a hőszivattyú biztosította megoldáshoz, csak ebben az esetben a talajból nyerjük a hőt. A talajhő-víz rendszer esetében a talajrétegek hőkapacitását használjuk ki egy zárt rendszerű „hőhordozó közeg” közbeiktatásával. Környezetbarát, nagyon hatékony, és azokkal a rendszerekkel, amelyeket napelemmel együtt telepítenek, szinte megúszható a fűtésre, illetve az elektromos áramra, meleg vízre kifizetett rezsiköltség.

 

Vissza a cikkekhez