Tátrai Bernadettet választották az Európai Lakás-takarékpénztárak Szövetségének elnökévé

A European Federation of Building Societies (EFBS), az Európai Lakás-takarékpénztárak Szövetsége, a mai napon bejelentette, hogy Tátrai Bernadettet, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatóját választotta elnökévé. Tátrai Bernadett részt vett a lakástakarék-rendszer 25 évvel ezelőtti hazai bevezetésében, majd több, jelentős pénzintézetben betöltött vezető pozíciója után, 2017. januártól az idén 25 éves Fundamenta elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség elnökeként Tátrai Bernadett célja, hogy bekapcsolódva az Elnökség munkájába, elősegítse az európai lakástakarék szektor fejlődését és támogassa azt az európai uniós pénzügyi szabályozási döntések előkészítése során.

 

„A lakástakarék szektor számára, valamint a szektor lakásfinanszírozási aktivitása szempontjából is létfontosságú, hogy közvetlenül hallassuk a hangunkat ott, ahol a legtöbb európai pénzügyi szabályozási döntést meghozzák” - mondta el kinevezése kapcsán Tátrai Bernadett. A European Federation of Building Societies hitelintézetek és egyéb lakásfinanszírozást elősegítő és támogató intézmények szövetsége. Célja, hogy előmozdítsa a lakástulajdon gondolatát, valamint hogy támogassa a szövetség tagjai közötti kölcsönös tájékoztatást és tapasztalatcserét a lakásfinanszírozás, a lakáspolitika és a szabályozás területén.

Az európai polgárok már nyolc uniós tagállamban – Ausztriában, Horvátországban, a Cseh Köztársaságban, Németországban, Magyarországon, Luxemburgban, Romániában és Szlovákiában – élvezhetik a lakás-takarékpénztári megtakarítások előnyeit. Ezekben az országokban összesen közel 40 millió lakás-előtakarékossági szerződés él, amelyek több, mint ezermilliárd euró szerződéses összeget jelentenek.

Azok az országok, ahol a lakás-takarékpénztári rendszer jól megalapozott, ott a lakásfinanszírozási rendszer is ellenállóbb. Ez a tényező pedig akár a globális pénzügyi válságok idején is biztonságos és kiszámítható működést eredményez.

Tátrai Bernadett kiemelte: „Az elmúlt évtizedek során számos európai országban – köztük Magyarországon is bebizonyosodott, hogy a lakástakarék rendszer képes hozzájárulni a pénzügyi rendszer biztonságos és fogyasztóbarát működéséhez, és a lakossági lakásfinanszírozás dinamikus növekedéséhez. Továbbá kiemelkedő szerepet játszik a lakosság életkörülményeinek korszerűbbé tételében, és ezzel jelentősen hozzájárul - a környezeti szempontból is fenntartható - gazdasági fejlődéshez.”

Tátrai Bernadett – aki kinevezésével az első női elnök az EFBS történetében – a Fundamenta Magyar-Német Lakás-takarékpénztár munkatársaként 1995-1998 között részt vett a lakástakarék rendszer hazai bevezetésében. 2016 áprilisáig az UniCredit Bank Hungary Zrt. Lakossági Üzletág Vezetői, illetve Vezérigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be. Korábban az ERSTE Bank Hungary Zrt. Igazgatósági tagjaként volt felelős a Lakossági Üzletág irányításáért. 2017 januártól a Fundamenta elnök-vezérigazgatója.

Tátrai Bernadett véleménye szerint a lakás-takarékpénztári konstrukció ma is rendkívüli jelentőséggel bír. Egyrészt elősegíti a lakosság pénzügyi tudatosságának növelését az öngondoskodás és a hosszútávú megtakarítások által, másrészt pedig kiszámítható finanszírozási lehetőséggel járul hozzá a magyar családok otthonteremtéséhez és pénzügyi biztonságának megalapozásához. Mindezek fontossága különösen felerősödik egy olyan inflációs időszakban, mint amit jelenleg tapasztalhatunk.

 

További információ:

Szabó Linda
igazgató
Marketing és kommunikációs igazgatóság
Mobil: +36 20 468 8782
szabo.linda@fundamenta.hu

Keszthelyi-Kováts Lívia
kommunikációs szakértő
Marketing és kommunikációs igazgatóság
Mobil: +36 70 514 7570
keszthelyi-kovats.livia@fundamenta.hu

Vissza a cikkekhez