Újabb fontos mérföldköveknél a Fundamenta

250 milliárd forintos hitelállomány, 100 000 élő hitelszerződés.

A Fundamenta-Lakáskassza 2016-ban is jelentős szerepet vállal a hazai lakáshitelezés élénkítésében. A Társaság ez év júliusában fontos mérföldköveket ért el: 2009 év végéhez képest mintegy két és félszeresére növelte élő lakáshitel-ügyeinek számát, így aktuálisan már több mint 100 000 hitelszerződést kezel. Még jelentősebb mértékben bővítette lakáshitel-állományát a vállalat: az elmúlt hat és fél év alatt ugyanis megtízszerezte azt, elérve a 250 milliárd forintos volument. Az említett időszak alatt megnégyszereződött az egy hitelügyre vetített átlagos hitelösszeg értéke is, amely jelenleg meghaladja az 5 millió forintot.

A Fundamenta által a háztartások részére nyújtott lakáshitelek volumene az elmúlt években folyamatosan és dinamikusan növekedett. Mindez a hitelezési stratégiának megfelelően, fenntartható pályán zajlott, és a megtakarítási számlák értékesítésének intenzív növekedése miatt a mérlegszerkezet mindvégig egészséges maradt. A hitelbírálati folyamatok fejlesztése is hozzájárult ahhoz, hogy a termékre egyébként is jellemző fix hitelkamatok, illetve az előre kiszámítható törlesztőrészletek mellett a hitelportfólió minősége is kimagaslóan jó maradt. A Társaság lakáshiteleinek alig több mint 1%-a esetében tapasztalható 90 napon túli késedelem, szemben a piacon megfigyelhető 12% körüli értékkel.

NPL-ráta a magyar lakáshitelezési piacon

A vállalat aktív hitelpiaci szerepvállalását jól szemlélteti, hogy az év első felében egyharmadával növelte az újonnan folyósított lakáshitelek összegét az előző év azonos időszakához képest. A lakásépítést támogató központi intézkedések kedvező hatásait is tapasztalja a Fundamenta, ebben az időszakban ugyanis több mint 50%-kal növelte az építés céljára nyújtott lakáshiteleinek összegét. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellé kiegészítő forrásként eddig mintegy 2100 esetben folyósított lakáshitelt.

A nyári hónapokban a Fundamenta ügyfélszolgálata és értékesítési hálózata fokozott érdeklődést tapasztalt olyan hitelfelvételi lehetőségekkel kapcsolatban, melyeknél a szülők az egyetemi tanulmányaikat kezdő gyermekük lakáscélját kívánják megvalósítani. Az egyre emelkedő albérletárak sokakat arra ösztönöznek, hogy gyermekük lakhatását saját ingatlanban oldják meg.

A lakossági reáljövedelmek stabil emelkedése, a munkaerő-piaci feltételek javulása, a korábban elhalasztott lakásvásárlások, -felújítások realizálása, valamint a kormányzati intézkedések jelentős keresletet indukálnak a lakáshitel-piacon, így a Társaság várakozásai szerint idén az új lakáshitelek volumene elérheti akár az 500 milliárd forintot is. A Fundamenta piaci részesedése a dinamikusan emelkedő piacon is várhatóan 20-25% körül alakul majd.

A Társaság továbbra is vallja, hogy a fenntartható növekedés egyik alappillére az lakás-takarékpénztári keretek között hatékonyan megvalósuló öngondoskodás és az ehhez kapcsolódó felelős hitelezés. Mindez új építéseket generál – miközben a számlával igazolt lakáscélú költések a gazdaság fehérítését segítik elő.

Vissza a cikkekhez