Fundamenta: egy új élet

Sikeres évet zárt tavaly a Fundamenta: az egy évvel korábbihoz képest 50 százalékkal növelte szerződésállományát, hitelállománya 2018 végén pedig már meghaladta a 400 milliárd forintot. A társaság rekord gyorsasággal fejlesztette ki az új Lakásszámla termékét, amelyet azóta továbbiak követtek. A cégcsoport rövidesen új piacokra is belép, hogy ügyfelei lakásálmait még szélesebb körben meg tudja valósítani – jelentette be Tátrai Bernadett, a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója a társaság május 16-i sajtótájékoztatóján.

2018 „rendkívüli és különleges” év volt a Fundamenta számára. A lakás-takarékpénztári piacot vezető cég impozáns eredményeket ért el, ugyanakkor új kihívásokkal is szembe kellett néznie.

„Az első időszak valóban mozgalmas volt, ám a változást lehetőségnek éltük meg. Lehetőségünk volt a megújulásra és új megközelítések alkalmazására – ez egy nagyon inspiráló időszak volt számunkra. Új irányokat határoztunk meg, amelyeknek hatására új piacok felé nyitunk – egy új élet születésének vagyunk részesei! Erős alapokra építünk, a 900.000 ügyfelünkre, a 2000 fős értékesítési hálózatunkra és a lakás-takarékpénztári konstrukcióra, amelyeknek köszönhetően a jövőben is stabilitást és kiszámíthatóságot jelentünk úgy a tulajdonosaink, mind az ügyfeleink számára.” – mondta el Tátrai Bernadett elnök-vezérigazgató.

A Fundamenta a törvényi változást követően rekord gyorsasággal reagált a változásokra. „Az új termék, a Gondoskodó Lakásszámla tulajdonosai - legfeljebb havi 40 ezer forint megtakarítás esetén - éves 5 százalék kamatbónuszra és rendkívül kedvező, 2,9 százalékos lakáskölcsön kamatra jogosultak. A tavaly novemberben bevezetett termékünk kiemelkedően sikeres: mára több tíz milliárd forint értékben kötöttek az ügyfelek szerződést, bizonyítva ezzel azt, hogy a lakás-takarékpénztári termékek iránt állami támogatás nélkül is van kereslet csakúgy, mint németországi anyavállalatunknál is, ahol az értékesítés 70 százaléka állami támogatás nélküli.” – hangsúlyozta Morafcsik László vezérigazgató-helyettes.

Új fejlesztés a hónap végétől elérhető megújult eBanking felület, amely egyszerű és jól áttekinthető lehetőséget biztosít azoknak, akik ügyeiket online szeretnék intézni. Az aktuális információk és a számlatörténet megtekintése mellett az ügyfelek személyes adataikat tudják módosítani, a befizetéseiket is itt tudják kezelni, valamint új lakás-előtakarékossági szerződést is tudnak kötni az új felületen.

„A 2 ezer fős értékesítési hálózatunk szaktudása és elkötelezettsége hatalmas érték számunkra, ami lehetővé teszi, hogy sikeresek legyünk az új piacunkon és az ökoszisztéma stratégiánk megvalósításában is” – fogalmazott Morafcsik László vezérigazgató- helyettes.

A társaság 2019-es innovációi között szerepel - az új lakás-takarékpénztári termékek kiegészítése mellett - az új piaci szegmensekbe tervezett belépés is. Az egyik ilyen a megújuló energiaforrások, ezen belül a napelem-rendszerek telepítésének közvetítése, illetve finanszírozása. A napelem-rendszerekkel immár tényleges energia-megtakarítás is elérhető, sőt a Fundamenta Solar finanszírozási modelljének köszönhetően teljes egészében megtérülő beruházásról beszélhetünk. Ez alapján a Fundamenta Solar terméke az ügyfelek számára egyfajta elő-takarékosságot is jelent.

Az idei év igazi újdonsága, hogy a társaság belép az ingatlanközvetítés piacára. A Fundamenta cégcsoport ingatlanközvetítésre specializálódott leányvállalatát a cégbíróság már bejegyezte, az ügyfelek a nyár folyamán már találkozhatnak ezzel a szolgáltatással. Az új üzletágon keresztül a jövőben egy kézből kínálja a Fundamenta Ingatlan az ingatlanok vételét, eladását, valamint finanszírozását. Az értékesítési hálózat így az ingatlanpiac finanszírozásán túl immár az ingatlanok értékesítésében és közvetítésében is az ügyfelek rendelkezésére áll. A nyári budapesti indulást követően ezt a tevékenységet a jövő évtől kezdődően országosan is kiterjeszti.

2018-ban a Fundamenta - kamatokkal és támogatásokkal növelt - bruttó betétállománya meghaladta az 502 milliárd forintot, ami 67 milliárd forinttal, 15 százalékkal több volt, mint a 2017. év végi állomány.

A kihelyezett hitelek állománya is jelentősen, az előző év végi 343 milliárdos szintről 408 milliárd forintra növekedett 2018 végére. A 400 milliárd forintot meghaladó hitelállománnyal a Fundamenta a lakáshitel-piac több mint 12 százalékát tudhatja magáénak, a fix kamatozású lakáshitelek állományát tekintve pedig a piac közel harmadát fedi le. A társaság a tavalyi évet a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokkal („EU IFRS-ek") összhangban 8,34 milliárd forintos konszolidált adózás előtti és 6,98 milliárd forintos konszolidált adózott eredménnyel zárta.

Vissza a cikkekhez