Pénzügyi tippek szülőknek

Tervezzük előre a kiadásokat!

A tanévkezdés kiadásai jelentősen, iskolás gyermekenként akár több tízezer forinttal is megterhelik a családi kasszát. Ha előre kalkulálunk ezekkel a tételekkel és betervezzük őket a családi költségvetésbe, akkor nem jelentenek majd erőn felüli anyagi terhet. A költségtervezéshez hasznos tippek olvashatók a Pénzügyi Navigátor Háztartási költségvetés című cikkében, míg költségvetés elkészítéséhez segítség lehet a Háztartásiköltségvetés-kalkulátor.

Tippek:

  • Számoljuk át háztartásunk költségvetését!
  • Mérjük fel az előre megbecsülhető kiadásokat, például: füzetcsomagok, iskolatáska, sportfelszerelések stb.!
  • A nagyobb gyerekeket bátran vonjuk be a tervezésbe!

Szükség esetén igénybe vehetünk támogatást is

Gyermekeink beiskoláztatásához különböző állami, önkormányzati és akár munkáltató által biztosított iskolakezdési támogatást is igénybe vehetünk! Egyes korosztályokban kedvezményes vagy ingyenes lehet a tankönyvcsomag, és bizonyos feltételek mellett az étkeztetésre is igényelhető állami támogatás. Egészségügyi alapon, betegségre való tekintettel is jogosult lehet gyermekünk kedvezményekre. Aki pedig egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik és családi pótlékra jogosult, a pénztárból is fedezhet bizonyos iskolai költségeket, köztük akár ruhát, vagy tan- és sporteszközt. Mindezeken túl jelentős segítséget jelenthet, hogy a szeptemberi családi pótlékot már az augusztusival együtt utalják, kézbesítik.

Tippek:

  • Nézzen utána az állami, önkormányzati és a munkáltatói támogatásoknak!
  • Amennyiben indokolt, érdeklődjön a beteg gyermek után járó támogatások, kedvezmények lehetőségeiről!
  • Kalkuláljon a szeptemberi családi pótlékkal, ami már augusztusban megérkezik!
  • Amennyiben egészség- és önsegélyező pénztári tagsággal rendelkezik, érdeklődjön a pénztárnál a beiskolázási támogatásról!

Ha mégis hitel mellett döntünk...

Előfordulhat, hogy az iskolakezdéssel járó kiadásokat nincs lehetőség teljes mértékben saját forrásból fedezni, még támogatások és kedvezmények igénybevétele mellett sem. Ilyen esetben jelenthet segítséget egy hitelfelvétel. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy már egy kisebb összegű hitel is jelentős és hosszú távú anyagi kötelezettséget jelent a család számára. Érdemes ezért körültekintően, több konstrukciót megvizsgálva és összehasonlítva választani. A megfontolt hitelfelvétel szempontjairól bővebben olvashat a Hitelfelvétel tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetből, míg a gyorskölcsönökről és a fogyasztási hitelekről szóló tájékoztatóink e kölcsöntípusok jellemzőit ismertetik.

Tippek:

  • Tartsa szem előtt, hogy már egy kisebb összegű hitel is nagy terhet róhat a családi kasszára!
  • Vizsgálja meg és hasonlítsa össze több intézmény hitelkínálatát!