Pénzügyi tippek hallgatóknak

Tervezz előre!

Felsőoktatási intézmény hallgatójaként önállóbbá válsz – anyagilag is. Tanulmányaid során előfordulhat, hogy tandíjat, albérleti díjat kell fizetned, utazási költségek is felmerülhetnek, és akkor az étkezésről, szórakozásról szót sem ejtettünk! Könnyen lehet, hogy az iskola mellett munkát is vállalsz, amivel önálló jövedelemre teszel szert. Fontos azonban, hogy időben megismerkedj a költségvetés-készítés rejtelmeivel, átlásd kiadásaid és bevételeid nagyságát és összetételét, mivel ez az alapja a pénzügyek tudatos kezelésének. Ezzel sokat tehetsz azért, hogy később az esetleges váratlan kiadások se okozzanak anyagi nehézséget. A költségtervezéshez hasznos tippeket találsz egyperces kifilmünkben, kiadásaid és bevételeid alakulását pedig az MNB Háztartásiköltségvetés-kalkulátorával tekintheted át.
Felsőfokú tanulmányaid várható költségeinek kiszámításához jó támpontot ad a Diákhitel Központ Pénzügyi Tájolója, amely folyamatosan frissülő, hiteles forrásokból származó háttéradatok alapján, a választott intézményeknek, képzéseknek és a képzés földrajzi elhelyezkedésének megfelelően mutatja be jó közelítéssel a képzéssel kapcsolatos várható kiadásokat.

Legyen megfelelő bankszámlád!

Ha eddig még nem volt, az érettségi után biztosan szükséged lesz saját bankszámlára. A főiskola, egyetem ugyanis erre utalja az ösztöndíjat, ide érkeznek a szociális támogatások, illetve erről fizetheted a tan- vagy vizsgadíjat és egyéb kiadásaidat. Ha munkába állsz – vagy akár az iskola mellett dolgozol –, a fizetésedet a számládra utalják. A lényeg: nyiss bankszámlát! Ha már van számlád, gondold át, hogy az ezután is megfelel-e az igényeidnek! A megfelelő konstrukció kiválasztásakor légy körültekintő: gondold át, mire fogod használni, és igényeid alapján hasonlítsd össze több szolgáltató ajánlatát – ne a reklámok alapján dönts! A megfontolt számlaválasztáshoz hasznos tippeket találsz a Számlaválasztás tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetünkben, és a Bankszámlaválasztó program pedig megkönnyíti az elérhető ajánlatok összehasonlítását. l.

Tippek:

  • Nyiss bankszámlát! Ha már van számlád, gondold át, megfelel-e igényeidnek az előtted álló új időszakban!
  • Dönts körültekintően! Az okos választáshoz segítséget nyújt a Számlaválasztás tudatosan című Pénzügyi Navigátor füzetünk.
  • A megfelelő számlacsomag kiválasztásához használd Bankszámlaválasztó programunkat!

Tűzz ki pénzügyi célokat!

A pénzügyek tudatos kezelése nem csak annyit jelent, hogy tisztában vagy aktuális kiadásaiddal és bevételeiddel: fontos, hogy a jövődre is gondolj!  Ha kézben tartod pénzügyeidet, lehetőséged lesz megtakarítani is, és ez a későbbiekben jelenthet nagyobb anyagi biztonságot: egy hirtelen bevételkiesés vagy egy nagyobb értékű kiadás, vásárlás esetén segíthet elkerülni az anyagi gondokat. A megtakarítások különböző formáit és azok legfőbb jellemzőit Megtakarítástípusok című cikkünkből ismerheted meg.

A diákévek egyik népszerű pénzügyi terméke a Diákhitel: segítséget jelenthet a mindennapi kiadások fedezéséhez. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ez is egy adósság! A konstrukcióról bővebben olvashatsz Diákhitel című cikkünkben.

A főiskolai, egyetemi évek anyagi terheit különböző támogatások, pályázatok segítségével is enyhítheted, érdemes ezeknek is utánajárni.

Tippek:

  • Legyenek pénzügyi céljaid, és kezdj el minél előbb megtakarítani!
  • Ha Diákhitelt vennél fel, tartsd szem előtt: ez is egy kölcsön, amit kamataival együtt kell visszafizetni! Igénylés előtt alaposan járj utána a feltételeknek!
  • Készülj fel a váratlan helyzetekre is:nézd át a lehetséges biztosításokat!
  • Nézz utána az elérhető támogatásoknak, pályázatoknak!

Felsőfokú tanulmányaid megkezdésével a pénzügyek terén is érdemes bővíteni ismereteidet. Pénzügyekről diákoknak, valamint Pénzügyi tippek életkezdéshez című Pénzügyi Navigátor füzeteinkben ehhez további hasznos tudnivalókat találsz.